„Жрици" на любовта поискаха легализация на проституцията у нас. По време на пресконференция в София Рени, представителка на бранша, заяви, че по-голямата част от секс-работниците, независимо дали са жени или мъже, искат да излязат на „светло."

За голяма част от тях това наистина е работа и дейност, с която се занимават години наред, посочи Рени и призова: „Обществото трябва да има реална представа за това, което се случва и да не си затваря очите, че те съществуват."

По думите й голяма част от девойките имат желание спокойно да работят и да се възприемат не като втора ръка хора. „Много важно е обществото да ги възприема като съвсем нормални, защото никой от вас не знае кога и къде би се сблъскал с такива хора," каза още тя.

Рени допълни, че един от проблемите на секс-работниците е, че трудно могат да се интегрират в обществото тогава, когато решат. Всички гледат съвсем негативно към тях. Страхуват се да излязат на светло, а когато нещо е на тъмно не може да се говори и за морал", поясни тя.

По думите й те са преследвани непрекъснато от страна на полицията. Рени подчерта, че в България няма закон, който да ги защитава, но няма и такъв, който да им забранява това, което вършат. При една легализация, при една възможност да работят спокойно ще им паднат много от проблемите като сводничество, насилието, малолетната проституция.

Тя сподели, че голяма част от „колежките" й мислят, че ще бъде по-добре ако в България нещата се канализират и им бъде определено място, където да могат да работят спокойно и открито.

Друга представителка на бранша - Весела, също изтъкна, че трябва да има закон за легализация, защото вече сме част от европейското пространство.

Такъв закон е необходим, защото според тях самите хора си плащат данъци, така ще могат да се осигуряват и да се наблегне на човешките права. Най-трудното обаче в този законопроект ще бъде да се премахне сутеньорството, ще се засегнат много икономически интереси.

Според Весела въпрос на лично мнение е, че някой е решил така да изкарва прехраната си.

Проститутките се оплакаха и че в момента те нямат определена организация у нас, въпреки че са водени многократни разговори. Според тях обаче има много здравни и социални световни организации, които е напълно възможно да започнат да действат и в България, стига самите секс-работници да работят с тях.

Рени и Елена не разполагат с данни колко са секс-работниците у нас, но според тях са над 2 хиляди. Много от тях обаче работят в интернет, на телефон и затова твърде възможно е да са много повече. Те ясно разграничиха и тези, които са на улицата от клубната проституция.

Припомняме, в доклад на Риск Монитор, свързан с дилемата за легализиране или не на проституцията бе изтъкнато, че годишният оборот в бранша е над 400 млн. лева.