Разликите между протестите през 2013 г. и сега е, че има социалнополитически причини за протеста. Заради кризата от коронавируса. Ако преди хората свързаха двата края, сега всички хора изпитват финансови затруднения. Това каза президентът на Партията на европейските социалисти и български евродепутат Сергей Станишев в ефира на Нова телевизия.

Тази ситуация води до оголване на всички нерви. Ако преди хората игнорира проблемите, сега вече не могат. В повечето страни парламентът помага и бюджетът му е в дефицит , за да помогне на хората, докато тук бюджетът е в излишък. Протестите са предизвикани от чувство за несправедливост. Хората имат право да протестират, заяви Станишев.

79 члена на БСП се събраха вчера с идеята да обсъдим позицията на националния съвет, но това не се случи, обясни Станишев във връзка с разделението в БСП. За мен поведението на Нинова е необяснимо, защото БСП трябваше да подкрепи протеста, добави той.

Ние искаме да бъдем алтернатива на ГЕРБ в това управление. Ние искаме да се приеме позиция на БСП, която да е: подкрепяне на протестите, предлагане на хората да внесат вот на недоверие. Станишев заяви, че от партията са против да се формира ново правителство, защото хората са изморени. БСП не може да следва линията на друга политическа партия.

Нинова зове за протест пред НС по време на дебатите за вота на недоверие

Нинова зове за протест пред НС по време на дебатите за вота на недоверие

Държавата била счупена от ГЕРБ

Ние вървим по начина, по който обществото отхвърля. Нашият акцент трябва да бъде социален, защото хората искат промяна, допълни той.

Според него България се намира в една политическа криза. Трябва политиците да бъдат по-смирени, защото хората живеят наистина тежко, коментира още Станишев.

Според него мерките на правителството са неадекватни и има нужда от национална дискусия. През есента ситуацията ще се влошава икономически. България ще трябва да представи своя национален план свързан със справянето с коронакризата, а план няма да има, предупреди Станишев.

Горанов очаква отхвърляне на вота на недоверие

Горанов очаква отхвърляне на вота на недоверие

Финансовият министър е категоричен, че кабинетът няма да подава оставка

Това правителство няма капацитета да измисли национален план. Няколко сценария има според Станишев: ако мине вотът на недоверие, ще има експертен кабинет, бързи избори, третия вариант ще е ГЕРБ да кара на инат.

За мен е важно да спечелим изборите. Създава се изкуствено разделение в БСП. На въпрос дали ще има сътрудничество между БСП и ДПС, Станишев отвърна, че това би било трудно, защото винаги социалистите са плащали цената.