Синът на либийския лидер Сейф ал Ислам, който е председател на фондация „Кадафи", каза, че очаква шестимата медици да отпътуват от Либия в следващите няколко дни, предаде Дарик радио като цитира ДПА.

"Медиците ще напуснат Либия веднага щом бъдат изяснени подробностите около споразумението за екстрадиция между Триполи и България, а това почти е станало.", заяви той в интервю за арабския вестник "Ал Хаят".

Синът на либийския лидер изразява надежда, че петте български медицински сестри и палестинският лекар, получил българско гражданство, ще могат да напуснат Либия най-късно в сряда, когато в страната се очаква да пристигне френският президент Никола Саркози.

Посещението на Саркози в Либия е възможно, но не е окончателно решено, заяви френският посланик у нас Етиен дьо Понсен.

Той поясни, че визитата на президента в Либия трябва да има решаващ характер. По думите му по време на посещението му медиците трябва да бъдат освободени или да има пълни гаранции за освобождаване и завръщането им в България.

Подобряването на отношенията на ЕС с Либия ще зависи от задоволителното решаване на съдбата на шестимата медици, предаде Ройтерс, като цитира висш португалски дипломат.

„Ако този процес завърши така, както ние искаме, подобряването на отношенията с Либия ще е възможно", заяви португалски дипломат.

Дипломатът добави, че ЕС ще издигне отношенията си с Либия на равнището с другите африкански държави, както в икономическо сътрудничество, така и в политическо и културно отночение.Това може да стане бързо, увери дипломатът.

Министър-председателят Сергей Станишев заяви, че правителството поддържа непрекъсната връзка с еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер, както и с всички европейски партньори, които работят за завръщането на българските медици от Либия.

"В понеделник ще има среща на външните министри от ЕС и темата ще бъде представена на тяхното внимание. Правим всичко възможно сестрите да се завърнат час по-скоро", изтъкна Станишев.