В момента се извършва ъпдейт на тол системата. Това съобщи пред БНТ председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски по повод проблемите на шофьорите по границата да си закупят маршрутни карти.

По данни на Терзийски обновяването на системата е започнало след 6.00 часа тази сутрин, за да се използва смяната на митническите екипи. Той потвърди, че поради цялостния ъпдейт в момента на никой граничен пункт у нас не могат да се купуват маршрутни карти.

По негови думи е осигурена възможност на шофьорите да бъдат пропуснати на граничните пунктове от мобилните екипи, за да закупят въпросните карти от търговските канали на АПИ.

 Тол системата проходила успешно, доволна Аврамова

Тол системата проходила успешно, доволна Аврамова

Около 400 млн. лв. трябва да са приходите от тол такси и около 200 млн. лв. от винетки

Запитан защо още на втория ден от въвеждането на тол системата в експлоатация се налага обновяване, Терзийски обясни, че ъпдейтите вървят постоянно, такъв е имало и през нощта.

Той увери, че обновяването се прави, за да стане закупуването на маршрутни карти по-достъпно и разбираемо за самите шофьори.

Според него тол системата върви успешно въпреки затрудненията, защото система с толкова много функционалности не е била въвеждана за толкова кратко време.

Терзийски заяви, че е даден гратисен период до 27 март, в който всички превозвачи, които желаят да се снабдят с бордови устройства и GPS тракери, ще могат да го направят и призова шофьорите за търпение.

Междувременно от АПИ съобщиха, че тол системата вече функционира нормално след временното прекъсване.

Шофьорите на тежкотоварни камиони, които влизат в България, могат да купят маршрутни карти от граничните контролно-пропускателни пунктове - на гише или на терминали за самообслужване, посочват от Агенцията.

Над 10 500 маршрутни карти са продадени от старта на тол системата

Над 10 500 маршрутни карти са продадени от старта на тол системата

Покупката отнема между 2 и 5 минути