10 597 маршрутни карти са купени за нуждите на тол таксуването до 17 часа днес, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Те посочват, че покупката на маршрутна карта отнема 2-5 минути.

Близо 14 000 бордови устройства са монтирани в тежкотоварните автомобили.

Днес тол системата премина в търговска експлоатация. Тол таксите замениха е- винетките за превозните средства над 3,5 т., които вече плащат за ползване на 3 115 км пътища. От тях 803 км са автомагистрали и 2 312 км - първокласни пътища. Близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от около 20 000 км републиканска пътна мрежа ще са безплатни за тежкотоварните автомобили.

Тол таксите за изминаване на 1 км са определени в съответствие с масата на пътното превозно средство, екологичния му клас, както и категорията на пътя. За масовия тежкотоварен превоз - камионите от 3,5 т до 12 т, тарифите са между 3 ст. и 7 ст. на километър, а за автобусите - от 1 ст. до 4 ст. на километър. За превозните средства над 3,5 т, използващи като единствен източник алтернативни горива, тол таксата ще е в размер на 50 на сто от стойността, определена за съответния вид автомобили с екокатегория ЕВРО VI, EEV.

Над 3200 маршрутни карти са продадени от старта на тол системата

Над 3200 маршрутни карти са продадени от старта на тол системата

По думите на Николай Нанков тол системата работи гладко

За потребителите на пътната мрежа са осигурени три възможности за таксуване - с маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер. Първоначално се очаква камионите и автобусите да използват маршрутна карта и поетапно, до 27 март да се оборудват с бордово устройство или с тракер.

Маршрутната карта може да се купи по канали, по които се продават и електронни винетки: от сайта на Националното толуправление www.bgtoll.bg, от мобилното приложение BGTOLL, на гише на граничните пунктове, в областните пътни управления, от 500 терминала за самообслужване в цялата страна, както и в търговската мрежа на партньорите на АПИ.

При използването на маршрутна карта шофьорът или собственикът на товарния автомобил или автобус предварително въвежда в системата желания маршрут за движение като отбелязва начална и крайна точка, и до четири междинни точки. Той декларира категория, емисионен клас и брой оси на превозното средство, и избира да генерира най-кратък или най-бърз маршрут. В резултат на тези данни се изчислява цената за преминаване.

Валидността на маршрутната карта е 24 часа от избрания момент за активиране.

Ако шофьорът или собственикът на превозното средство се регистрира в системата с електронния си адрес, той може да купи една или няколко маршрутни карти до седем дни предварително. При последващо заявяване на услугата, системата автоматично за негово улеснение ще предлага отново вече въведените данни. За нерегистрирани потребители маршрутна карта може да се купи до два дни предварително, т.е. тя трябва да бъде активирана не по-късно от 23:59 ч. на деня след покупката.

За улеснение на транзитно преминаващи през територията на България шофьори са осигурени 34 допълнителни места за продажба на маршрутни карти и 58 терминала за самообслужване на граничните контролно-пропускателни пунктове. Това дава възможност за едновременно обслужване на 92 тежкотоварни автомобила.

 Тол системата проходила успешно, доволна Аврамова

Тол системата проходила успешно, доволна Аврамова

Около 400 млн. лв. трябва да са приходите от тол такси и около 200 млн. лв. от винетки

На основните пунктове са пренасочени служители на Националното тол управление, които владеят езика на съседната държава. Те информират шофьорите за новия начин на таксуване, помагат им в купуването на маршрутни карти и предоставят информация за текущите ограничения на пътя, за да може да се избере най- подходящият маршрут.

Когато трафикът е интензивен, има готовност да се включи и мобилен пункт за продажба с две работни места, който да се пренасочва при необходимост.

В първите дни от старта на системата контролът за платени тол такси ще се осъществява на терен чрез 105-те мобилни екипа на Националното тол управление. Инспекторите ще помагат на шофьорите като ги насочват към най-близкото място, от което да се снабдят с маршрутна карта - на пътя това са големите бензиностанции.