Над 3 200 маршрутни карти са закупени в първите часове от старта на тол системата.

Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Заедно с директора на Националното тол управление проф. Олег Асенов той провери старта на тол системата на ГКПП Калотина.

От раздадените 15 хиляди бордови устройства 13 500 са активирани веднага след 5 часа тази сутрин.

"Ситуацията е спокойна, трафикът е интензивен и чисто технически тол системата работи гладко", обясни Нанков. Той подчерта, че на гранично-пропускателните пунктове в страната има служители на тол упавлението, които при необходимост са готови да съдействат на шофьорите за закупуването и попълването на маршрутните карти.

Попълването на такава карта отнема не повече от 4-5 минути, стана ясно от думите на зам.-министъра.

 Тол системата проходила успешно, доволна Аврамова

Тол системата проходила успешно, доволна Аврамова

Около 400 млн. лв. трябва да са приходите от тол такси и около 200 млн. лв. от винетки

Николай Нанков припомни, че тол такса ще се заплаща за преминаване по автомагистрали и първи клас пътища в страната, а тарифата у нас е най-ниската в Европа. Той даде пример с таксите в Сърбия, където от "Калотина" до унгарската граница най-масовият тежкотоварен транспорт заплаща около 90 евро, а у нас от "Калотина" до "Капитан Андреево" - около 20 евро.

По повод редуцирането на обхвата на тол системата и цените, Нанков беше категоричен, че МРРБ е отговорно във всяка политика и не може да оказва свръх тежест върху даден сегмент от икономическия живот на страната, защото това би рефлектирало макар и минимално върху всички останали стоки и услуги.

Заместник - министърът подчерта още, че с превозваческия бранш са се договорили и те са поели ангажимент, ако не бъдат постигнати заложените приходи, 3 месеца от старта на тол системата да бъдат индексирани цените и обхвата на пътищата.

Тръгва тол системата

Тръгва тол системата

Пътните превозни средства над 3,5 т вече ще плащат такса

В момента шофьорите мога да се таксуват с маршрутни карти, които да закупят от сайта "БГ ТОЛ", както и от 500 терминала на самообслужване по протежение на пътната мрежа, както и от бензиностанции, и от партньорската мрежа на националните доставчици на услуги.

"Създадена е необходимата организация на всички ГКПП в страната, като на всеки входен коридор за проверка има информационна табела, която да подсказват къде и на какво разстояние е най-близкото място за продажба на маршрутна карта и къде шофьорите могат да получат консултация", съобщи проф. Олег Асенов - директор на Националното тол управление.

На видно място е разположено и специално табло със санкциите, които заплашват водачите, които не се съобразят с новите правила за толуване.

МРРБ: Тол системата стартира на най-ниските цени

МРРБ: Тол системата стартира на най-ниските цени

Според Аврамова опозицията търси политически дивиденти от исканията на превозвачите