От 05,00 часа днес тръгва тол системата, припомни АПИ.

Пътните превозни средства над 3,5 т вече ще плащат тол такса за ползване на 3115 км пътища. 

Близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от около 20 000 км републиканска пътна мрежа ще са безплатни за тежкотоварните автомобили.

Превозвачите продължават да настояват за отлагане на тол системата

Превозвачите продължават да настояват за отлагане на тол системата

Протести има в София, Ямбол и Русе

От полунощ до 05,00 ч на 1 март се извършва пренастройване на системите, но това няма да възпрепятства пътуването на тежкотоварните превозни средства и те ще могат да се движат безпроблемно по участъците с тол.

Около 8:30 часа заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", ще бъдат на ГКПП "Калотина", за да проверят функционирането на тол системата в първите часове след старта ѝ.

В 11 ч. двамата ще обобщят пред медиите резултатите.

Маршрутната карта може да се купи по канали, по които се продават и електронни винетки: от сайта на Националното тол управление www.bgtoll.bg, от мобилното приложение BGTOLL, на гише на граничните пунктове, в областните пътни управления, от 500 терминала за самообслужване в цялата страна, както и в търговската мрежа на партньорите на АПИ.

Валидността на маршрутната карта е 24 часа от избрания момент за активиране.

МРРБ: Тол системата стартира на най-ниските цени

МРРБ: Тол системата стартира на най-ниските цени

Според Аврамова опозицията търси политически дивиденти от исканията на превозвачите

В първите дни от старта на системата, контролът за платени тол такси ще се осъществява на терен чрез 105-те мобилни екипа на Националното тол управление. Инспекторите ще помагат на шофьорите като ги насочват към най-близкото място, от което да се снабдят с маршрутна карта - на пътя това са големите бензиностанции.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов даде срок на превозвачите до 27 март да се разберат с доставчиците на услугата.