Шефът на ДАНС Константин Казаков хвърли оставка. Днес той е подал молба за предсрочно прекратяване на пълномощията му като председател на агенцията.

Мотивът е, че ДАНС е специализиран орган към Министерския съвет за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност и министър-председателят трябва да има възможност да избере екип, с който да постигне целите на правителството.

Казаков освобождава поста само ден, след като новото правителство се закле, но и на фона на предстоящите законодателни промени, които предвиждат вливането на ГДБОП в ДАНС.

Сред вносителите на законопроекта, който предвижда тези изменения са председателят на парламента Михаил Миков, лидерът на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев, лидерът на ДПС Лютви Местан и заместникът му Христо Бисеров.

Предложенията за структурните промени в тези спецслужби ще бъдат разгледани утре в Народното събрание.

Новият МВР-шеф Цветлин Йовчев пък каза още при встъпването си в длъжност, че няма да има проблеми, ако ГДБОП бъде извадена от МВР, тъй като вътрешното министерство има достатъчно ресурс и възможности да организира ефективно противодействие на престъпността.

През последните седмици Агенцията, или по-скоро представители на нейното ръководство, бяха замесени в скандала с намерените в Костинбродската печатница бюлетини. По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че междинната проверка е доказала, че течът на информация за акцията в дена за размисъл е дошъл от човек от управата на Агенцията.

Самият Казаков назначи вътрешна проверка веднага след като „групата достойни прокурори" разпрати писмо до медиите с документи от разследването на скандала в Костинброд.