„Далеч съм от мисълта, че ще има въоръжен конфликт между НАТО и Русия. Когато става въпрос за оръжие, трябва да сме внимателни”.

Това заяви началникът на отбраната генерал Константин Попов в сутрешен блок на bTV.

Русия има правото да разполага където поиска своите формирования, но това не са добри сигнали, коментира той решението на Москва да разположи на западната и южната си граница три допълните дивизии заради активността на НАТО в Източна Европа.

Русия разполага три нови дивизии по западното направление за противодействие на НАТО

Русия разполага три нови дивизии по западното направление за противодействие на НАТО

Това заяви военният министър на Руската федерация

Ден след парада на Гергьовден генералът призна, че „може би има някаква далечна връзка” между мащабите на военните демонстрации и това дали сме близо до война.

Парадът за 6 май през погледа на военните машини в небето

Парадът за 6 май през погледа на военните машини в небето

5103 души наблюдаваха на живо през интернет

 „За това кога е близо един конфликт не си личи само по парадите и по това какво говорим. Преди едни сериозни конфликти посланията са съвсем различни”, каза генералът и припомни думите на Ото фон Бисмарк, според когото най-много се лъже преди война и по време на избори.

 „Факт е, че има много напрежение, има конфликти – в Украйна, Сирия, Либия. Лошото е, че тези конфликти все по-близко идват до нас. (...) Спомняте си каква беше ситуацията преди 5 години, кой можеше да предвиди, че ще сме в такава сложна регионална и геополитическа обстановка?”, запита началникът на отбраната, като припомни, че сериозен проблем представляват и тероризмът и миграционната вълна.

 „Отдавна не бяхме организирали такъв парад, за нас беше важно да изпратим това послание – България има все повече нужда от българската армия, българската армия ще бъде ангажирана с все повече отговорности”, отговори ген. Константин Попов на въпрос защо вчерашният парад беше с повече техника от предходни.

По думите му първоначално идеята била за по-скромен парад, но отвсякъде заваляли запитвания за участие.

Той посочи, че като началник на отбраната има за цел да бъде извършена модернизация и на трите рода войски. По отношение на покупката на нови изтребители, генералът изрази мнение, че доставката им може да стане до 2018-2019 г., но след това ще е необходимо време за усвояването на техниката. Според него около 2026 г. ще можем да говорим за модернизирана българска армия.

 „Българският воин е особен тип човек, това е човек, който се е клел в родината си, той е готов за саможертва. Ние имаме такива млади момчета и момичета в момента. Воинският начин на живот не само в поделението, в гарнизона, това е отношение към света, към колектива, към другите хора. Това е висок идеал, да го следваш”, подчерта той.