Няма технически проблем поръчаните от държавата медицински хеликоптери да бъдат използвани за мисии в планината. Това мнение изрази директорът на Планинска спасителна служба (ПСС) Емил Нешев пред БНТ.

Повод за коментара е вчерашното изказване на здравния министър Христо Хинков, че е възможно поръчаните хеликоптери за спешна помощ от въздуха да не могат да се ползват при спасяване на пострадали в планината.

Няма нужда да се убеждаваме, че ни трябват медицински хеликоптери, заяви Нешев. По думите му спасителните акции са толкова тежки, че аудиторията дори не може да си представи как се случва.

Според него няма причина хеликоптерите да не могат да бъдат използвани и нощем, тъй като са оборудвани с всички технически средства. Пречката е в регламента, според който може да се лети от сертифицирана площадка до друга. Тоест в България нощно време хеликоптери не могат да изпълняват мисии, поясни Нешев.

Поръчаните под наем медицински хеликоптери не могат да летят нощем

Поръчаните под наем медицински хеликоптери не могат да летят нощем

Христо Хинков харесва бюджета за здравеопазване, здравната вноска няма да се пипа

По думите му военните хеликоптери са идеални за мисиите търсене и спасяване, но не и за HEMS и планинско спасяване.

Директорът на ПСС сподели и каква заплата получават спасителите- между 1000 и 1300 лева. Финансовият проблем в ПСС е огромен, на ръба на възможностите сме, посочи Нешев. Опитахме се да коментираме темата и с министъра на финансите Асен Василев, но никой не ни обръща внимание, разтревожен е директорът на ПСС.

530 души са доброволните спасители в цялата страна, като само 47 от тях са щатни, които просто поддържат 24-часовите дежурства, допълни Емил Нешев.

Редовното правителство извършило грях за медицинските хеликоптери

Редовното правителство извършило грях за медицинските хеликоптери

Според Христо Алексиев България можела да ги има до 2 месеца