Абсолютно всичко е готово България да има спешна медицинска помощ по въздуха в рамките на месец или два максимум. Това заяви бившият служебен транспортен министър, а сега секретар на президента по икономически политики Христо Алексиев пред bTV.

Той не е разбрал какви са доводите на новия транспортен министър Георги Гвоздейков за медицинските хеликоптери. Редовното правителство не е запознато какво е направено и какво не от служебното правителство, посочи Алексиев.

"Това не е просто грешно управленско управление, а грях към пострадалите хора, които могат да бъдат спасени", каза той в отговор на думите на сегашния транспортен министър, че няма да бъде сключен договор за медицинските хеликоптери и че Държавният авиационен оператор не може да обслужва самите медицинските хеликоптери.

Първият медицински хеликоптер у нас - втората половина на 2023 г.

Първият медицински хеликоптер у нас - втората половина на 2023 г.

За един хеликоптер ще бъдат обучени между два-три екипажа

Христо Алексиев уточни, че има площадки за кацането на хеликоптерите, има екипажи, които да обучават българските и ние казваме на хората да чакат до 2026 г. "И тук има война - война по пътищата, Ако стане инцидент на АМ "Тракия", отдалечен от населените места, ще трябва много време на линейката да отиде и да се върне", видимо се ядоса бившият транспортен министър.

Относно посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България Алексиев оцени срещата като много полезна. Помощта към Украйна не е само военна, а и хуманитарна и диверсификация на енергийните източници. Нормално е по някои тема да няма разбирателство, каза Алексиев, визирайки спора между българския президент Румен Радев и Зеленски относно военната помощ.

Поръчаните под наем медицински хеликоптери не могат да летят нощем

Поръчаните под наем медицински хеликоптери не могат да летят нощем

Христо Хинков харесва бюджета за здравеопазване, здравната вноска няма да се пипа

Той посочи, че не може под външен натиск да бъдат взимани решения, а противопоставянето между парламент, правителство и президент не е добре за България. Решенията за военна помощ за Украйна трябва да бъдат взимани в България и между дискусии с всички заинтересовани страни по темата, настоя Алексиев.

Той увери, че служебното правителство е мислило за всички страни за диверсификацията на източниците на природен газ, не само за Украйна.