Постигнахме условия, които отговарят на това, което предоставят медицинските хеликоптери за оказване на помощ по въздуха. Това заяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев пред журналисти, след като провери как върви обучението на първите 50 медицински специалисти във Военномедицинска академия - лекари и медсестри, които ще оказват спешна помощ по въздуха.

"Първоначално екипите ще работят с наземните Спешни центрове и болници. Диспечерите ще могат да оценяват дали да излети хеликоптер или да е наземна помощ. Желания за участие в програмата проявиха 106 кандидати за обучение. Те са разделени в две групи, първоначално ще са 50 души, след това ще има още един курс от 50 души. Обучават се лекари и медицински сестри, също така анестезиолози или студенти по анестезиология. Програмата е доста добре направена от водещите ни специалисти, за да може да се оказва помощ на всякаква група пациенти", обясни Меджидиев.

На място ще се преценява дали пациентът да бъде качен на хеликоптера

На място ще се преценява дали пациентът да бъде качен на хеликоптера

Не до всяка болница ще може да има медицински хеликоптер

Здравният министър е впечатлен от това, което са направили във ВМА за обучителния процес за медицинските хеликоптери. Той обясни, че преди 20 дни е бил в базата в Пиемонт в Торино, където се подготвя първият медицински хеликоптер за България. Там Меджидиев се запознал със ситуационния център, с медицинското оборудване и аптеките, които са подготвени за екипите, когато тръгвал за полет. "Това, което виждам във ВМА, подготвено от генерал Венцислав Мутафчийски е почти същото", доволен е Асен Меджидиев.

Военномедицинска академия вложи много пари за изграждането на трейнинг центъра за медици, които да оказват спешна помощ по въздуха с медицинските хеликоптери. В момента се обучават 4 групи - не само лекарите и медицинските сестри, а и парамедици, както и два курса за бойни санитари, обясни директорът на ВМА генерал Венцислав Мутафчийски.

Програмата и обучението са доста интензивни. Освен това ген. Мутафчийски открои, че все повече заявки за трейнинг центъра на ВМА за обучение се получават от полицията, специалните разузнавателни служби и НСО.

Ген. Мутафчийски увери, че преподавателите във ВМА са опитни и има сертифицирани екипи по натовски стандарт. В самото обучение ВМА не определя правилата, но от страна на болницата участват четирима преподаватели.

Център за спешна помощ по въздуха стартира с 60 души персонал от 15 май

Център за спешна помощ по въздуха стартира с 60 души персонал от 15 май

В края на юли месец площадките за хеликоптерите ще са готови

А иначе двата лизингови медицински хеликоптери ще дойдат средата на юли месец, увери здравният министър. Първият изцяло закупен медицински хеликоптер за спасяване по въздуха ще дойде през декември, а останалите през следващите години. В момента се изграждат и местата за кацане по болниците в страната, организират се хангарите и базите, където ще бъдат разположени хеликоптерите. Назначава се и персоналът в Националния координационен център по спешност, който трябва да заработи от 1 юни.

Определени са 5 бази за медицинските хеликоптери - първите две бази ще са в Долна Митрополия и в София, а впоследствие ще има бази във Варна, в Пловдив и в Ямбол. Впоследствие може да се оформят и повече бази. Площадки за кацане в почти всички областни и университетски болници в страната.

Подписаха договора за доставката на 6 медицински хеликоптера

Подписаха договора за доставката на 6 медицински хеликоптера

Италиански експерти са готови да оказват съдействие на всеки етап от реализирането на проекта