Само един закупен медицински хеликоптер ще дойде декември 2023 г. а всички други ще пристигнат през 2025-2026 г. Крайният срок за подаване на оферти бил вчера, като има две подадени оферти от HEMS оператори. Още юни България трябва да има два медицински хеликоптера от Италия с готови екипажи, работи се по медицинските екипажи, оперативни база и площадките към самите болници.

В това увери служебният вицепремиер и транспортен министър Христо Алексиев по време на блиц контрола в Народното събрание.

Той обясни, че служебният кабинет многократно е заявявал, че спешната медицинска помощ по въздуха е приоритет за държавата и служебното правителство. Направен е анализ на изпълнението на спешната медицинска помощ по въздух, който показва, че държавата трябва да поеме сериозен ангажимент, а не оперирането ѝ да бъде поверено на едно търговско дружество. Затова държавата поела ангажимент и е осигурила финансиране дейността да стартира възможно най-скоро, каза Алексиев.

И Радев обеща медицински хеликоптери до лятото

И Радев обеща медицински хеликоптери до лятото

Президентът откри "Академия по планинска медицина" в Университетска болница "Лозенец" в столицата

Само България няма спешна медицинска помощ по въздух, отчете министърът.

Припомняме, че през месец юли 2022 г. Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за закупуване на хеликоптери, осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ. По процедурата следваше да бъдат закупени шест хеликоптера, заедно с необходимото наземно оборудване. Обществената поръчка обаче бе прекратена, тъй като бе подадена една единствената оферта, която надвишаваше финансовия ресурс. С цел максимално бързото въвеждане на спешна помощ по въздух у нас, през месец януари 2023 г. беше обявена процедура за договаряне без предварително обявление за закупуване на хеликоптери. В края на март тази година беше подписан и договорът за доставката на 6 медицински хеликоптера, а преди два дни служебният кабинет взе решение за създаването на Център за спешна медицинска помощ по въздуха.