До началото на летния сезон ще има два хеликоптера, които да изпълняват Спешна медицинска помощ по въздух, като машините ще се базират на летищата "Враждебна" в София и "Долна Митрополия" край Плевен. До 2026 г. целта на държавата е да бъдат окончателно придобити всички 6 машини, които трябва да работят в специализираната система за спешна медицинска помощ по въздух HEMS.

Това обеща президентът Румен Радев, който откри "Академия по планинска медицина" в Университетска болница "Лозенец" в столицата.

Държавният глава припомни перипетиите пред системата HEMS в годините - още от 2020, откакто така и тя не ставала факт. Досега. "След дълги дни и нощи на преговори, на документи, на обосновки, вчера приключи окончателно процедурата. И това вече е необходим факт", каза той.

Съответно, за да не се чака до ноември, когато се очаква да дойде първият хеликоптер по поръчка, кабинетът се старае. За целта е организирал и конкурс за получаване на машини на лизинг, Спешната помощ по въздух да започне да работи още от началото на лятото, каза той.

Хеликоптерите обаче са най-лесната част от създаването на системата за въздушна спешна помощ, посочи Радев. Тепърва предстоят да се решат редица базисни задачи, без които тя не може да стане факт като обучението на персонал, както летателен, така и медицински и инженерен, подготвяне на инфраструктура като летища и площадки за кацане в болниците и т.н.

Два от общо шестте хеликоптера, които трябва да пристигнат до 2026 година, ще са оборудвани с необходимите средства за планинско спасяване и ще бъдат разположени в съответни планински региони. Следва обаче да отбележим факта, че към момента няма нито една сертифицирана площадка по регламента, нужен за системата HEMS.

Не съществувал и регламент в българското законодателство, който да казва, че това е задължително, каза пред журналисти след събитието доц. Олег Чолаков, ръководител на хирургичното отделение в болница "Лозенец".

"Не съм в течение на юридическите въпроси, но да се надяваме, че ще работят, както работят и сега тези на частни фирми, на държавата, ще работят и кацат, там, където могат, ще кацат на площадки в болници, където има такива, а те ще се сертифицират", каза той.

Държавният глава подчерта и важността от планинското спасяване - именно инициативата, започнала под негов патронаж, според която се предвижда догодина "Планинско спасяване" да стане специалност в Медицинския факултет на Софийския университет.