Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в България. Това потвърди самият той в Туитър.

"Ще проведа съдържателни разговори с премиера Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, правителствени служители, депутати, политици, журналисти", написа той в социалната мрежа.

Отбелязва се, че на срещите ще бъдат обсъдени подкрепата за отбрана, евроатлантическата интеграция на Украйна, срещата на върха на НАТО, гаранциите за сигурност и прилагането на формулата за мир.

По данни на сайта за проследяване на полетите Flightradar24.com българският правителствен самолет "Еърбъс" А319 е излетял от летището в Кишинев в 11:06 часа местно време и е кацнал на летище "София" в 12:09 часа. Този полет се оказа и най-следеният в света от потребителите на сайта.

Заради визитата на Зеленски е засилено полицейското присъствие на ключови места в столицата. Екипи на полицията и жандармерията има около правителствения ВИП на летище София.

Петков: Идването на Зеленски би показало, че България е важна за ЕС и НАТО

Петков: Идването на Зеленски би показало, че България е важна за ЕС и НАТО

Идването на украинския президент трябва да се пази в конфиденциалност

Движението в района на Министерския съвет е отцепено. Полиция има и около сградата на Народното събрание, както и в целия район. По ключови булеварди в София има полиция, а най-много са по "Цариградско шосе", от където се очаква и да мине кортежът на Зеленски.

Внимание на визитата обърнаха и руските медии, като държавната ТАСС съобщава за потвърждението от страна на Николай Денков на визитата и за усилените мерки за сигурност в София. Най-много и като обем, а и постоянно като припомняне отново е изказването на Костадин Костадинов, че визитата на Зеленски в София е опит да бъде въвлечена България в мащабния военен конфликт. ТАСС пространно цитира думите на Костадинов.

Засилено полицейско присъствие на ключови места в София

Засилено полицейско присъствие на ключови места в София

Заради идването на украинския президент Зеленски

От пресслужбата на МС съобщиха, че президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна днес на еднодневно посещение в София. В Министерския съвет той ще разговаря с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, ще се срещне също с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

Очаква се да се подпишат съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

По-късно през деня премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще бъдат домакини на дискусия с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, посланици, политици и представители на гражданското общество. Събитието ще бъде предавано на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Снимка 625245

Източник: Фейсбук/Мария Габриел

Впоследствие стана ясно, че вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е посрещнала Зеленски при кацането му в София.

Във Фейсбук тя публикува снимка с украинския лидер, с думите "Добре дошъл в България, Володимир Зеленски".

По последна информация Зеленски вече е в Министерския съвет, като посещението му протича при засилена охрана. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба също е част от делегацията на Зеленски у нас.

От президентството съобщиха, че украинският лидер ще се срещне и с държавния глава Румен Радев в 15.00 часа на "Дондуков" 2.

Снимка 625255

Източник: БГНЕС