Присъединяването на България към Шенген, двустранните контакти, туризмът, както и актуалните проблеми на ЕС бяха сред темите, които обсъдиха по време на срещата си днес председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази благодарност на полския президент Анджей Дуда.

Припомняме, че гостът е на посещение в България по покана на президента Румен Радев, с когото вече проведе среща днес.

Радев и Дуда призоваха за освобождаване на украинските моряци

Радев и Дуда призоваха за освобождаване на украинските моряци

Настояват за деескалация на конфликта чрез диалог

Благодарни сме за подкрепата и практическата помощ на Полша за усилията ни за овладяване на миграционния натиск по външната граница на ЕС с Турция, чрез участие в съвместните операции на Фронтекс, заяви Цвета Караянчева по време на срещата.

Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. 

Снимка 391806

Източник: Народно Събрание

Парламентарните контакти са важен елемент за развитието на двустранните отношения, подчерта Караянчева. Тя отбеляза, че парламентаристите от групите за приятелство между двете страни са изключително активни и ангажирани да работят за задълбочаване на сътрудничеството между България и Полша. Като близки народи ние имаме и сходни проблеми, посочи тя. По думите й това е предпоставка за още по-тясно и резултатно взаимодействие, което може да допринесе за по-добро разбиране на националните позиции и защита на сходни интереси на двете страни.

Парламентарното сътрудничество е много важно и може да благоприятства развитието на отношенията между нашите две страни, също подчерта полският президент. Брекзит, проектът за многогодишна финансова рамка на ЕС, миграцията и въпросите, свързани с бъдещето на ЕС, са актуални теми, по които България и Полша имат сходни позиции, отбеляза той.

България и Полша споделят сходни мнения за ролята на Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика, които са доказали своята добавена стойност и са от ключово значение за целия ЕС като важен инструмент за растеж, конкурентоспособност и създаване на работни места. Обща цел на двете страни е запазването на поне досегашното им ниво на финансиране, като покажем единство и изпратим силен сигнал за важността от запазването на традиционните политики на ЕС в политическия фокус на следващата многогодишна финансова рамка, стана ясно на срещата.

Снимка 391807

Източник: Народно Събрание

Дуда посочи също така, че България е все по-ценена като туристическа дестинация от полските граждани и през последните години има увеличение на полските туристи.

България предлага много добри условия за туризъм и целта ни е да стане целогодишна туристическа дестинация, подчерта Цвета Караянчева.

Сред сферите, в които двустранните отношения могат да бъдат развивани, са още културата и образованието.