Военновъздушните сили на Испания предислоцираха шест самолета Eurofighter F-2000 Typhoon в авиационна база Безмер, съобщава Министерството на отбраната.

Българските и испанските изтребители съвместно ще изпълняват задачи в рамките на мисията на НАТО по охрана на въздушното пространство по Източния фланг на Алианса между 14 ноември и 2 декември 2022 г.

Българските военновъздушни сили ще продължат да работят за националния принос към Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, заяви командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Български и испански изтребители заедно ще пазят небето ни до 31 март 2022 г.

Български и испански изтребители заедно ще пазят небето ни до 31 март 2022 г.

До края на седмицата идват първите испански изтребители

Той посочи, че съвместното изпълнение на задачи от българските и испанските ВВС по охрана на въздушното пространство осигурява способността на българската бойна авиация да действа интегрирано със силите на НАТО и да охранява въздушното пространство на страните членки на Алианса.

С това краткосрочно пребазиране Испания доказва своите способности и готовност да допринесе за колективната отбрана на НАТО в Черноморския регион, изтъкна от своя страна генерал-лейтенант Франсиско Брако Карбо, командир на испанското Съвместно командване по операциите.

От Министерството на отбраната уточняват, че при изпълнение на съвместните задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от ВВС на България и Испания българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно.

Отбелязва се, че охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия, чиято цел е да гарантира сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.

Вдигнахме по тревога испански изтребители срещу нарушители над Черно море
Обновена

Вдигнахме по тревога испански изтребители срещу нарушители над Черно море

Пилотите не са успели да идентифицират чуждите самолети