С цел намаляване на инцидентите с тежки последствия на пътя, в Бургас ще се обособят няколко зони с максимална скорост на движение 30км/ч., съобщава БНР.

Бързи и яростни - 44 539 нарушения отчете Пътна полиция

Бързи и яростни - 44 539 нарушения отчете Пътна полиция

От 12 до 18 август продължи полицейската операция за контрол на скоростта

Новото ограничение ще важи в района на централната градска част, между улиците "Булаир", "Цар Симеон I", "Св. св. Кирил и Методий" и "Александровска". Ограничението ще е в сила и за цялата територия на кварталите "Сарафово" и "Крайморие".

Причините за ограничението на скоростта в посочените места са няколко. Това са гъсто населени райони, в тях има училища, детски градини, паркове, зони за отдих и каране на велосипеди. От своя страна това води до интензивно движение на пешеходци и по-голям риск от инциденти, особено през активния летен сезон.

Мярката ще има положителен ефект, освен с бъдещо намаляване на пътни инциденти и с това, че ще се ограничи и нивото на замърсяване на въздуха от автомобилни газове. Нивото на шум също ще спадне, когато колите се движат по-бавно. От друга страна ще се подобри пропускателната способност на улиците.

Практиката показва, че при пътен инцидент, ако автомобилът се движи с 30 км/ч, шансът на пешеходеца да се отърве само с леки травми е 95%. При удар със скорост от 50 км/ч, шансът на пешеходеца намалява на 60%. А при 65 км/ч - вероятността пешеходецът да оцелее е 20%.

Припомняме, че в Бургас вече е правен опит за обособяване на зона с ограничение на скоростта до 30 км/ч. Това се случи по време на първия учебен ден миналата година в района на ОУ "Братя Миладинови". Резултатите показват, че по време на експеримента не е имало пътни инциденти или затруднение на движението.

Такава мярка от години се прилага в градове с високо ниво на пътна безопасност, като Лондон, Париж, Берлин, Мадрид и Ню Йорк.