Ако не сме готови на 1 януари 2007 г., освен прословутата предпазна клауза ние сами можем да помолим за отлагане на прилагането на някои директиви на ЕС, например за вътрешния пазар за три години, заяви министърът по европейските въпроси Меглена Кунева на пленарната сесия на икономическия и социален съвет.

Според нея обаче България психологически е готова за пълноправно членство и всички шансове са на наша страна.
Кунева сподели, че в частен разговор Гюнтер Ферхойген е признал, че доста от сегашните страни членки не биха били в състояние да покрият всички критерии и изисквания, с които България се е справила успешно.

Министърът акцентира на необходимостта от балансиране на общите политики на ЕС и националните конюнктурни интереси.
Тя даде за пример Португалия, която след включването в общността е ликвидирала безработицата, но в момента изпитва затруднения в сферата на високите технологии и образованието, за разлика от Ирлaндия, която е избрала други приоритети.

Общността не е безпроблемна, но е най-доброто около нас, заяви Кунева и подчерта, че в момента ЕС е един социален и солидарен съюз, което се припокрива със задачите пред България.

Икономическият и социален съвет стана първата структура на гражданското общество, а и национална институция въобще, която прие декларация, противопоставяща се на инсинуациите за готовността на страната ни за пълноправно членство в ЕС през 2007 г.

Съветът настоява подобни документи да бъдат приети и от други държавни и неправителствени организации. Според неговия председател Лалко Дудевски еднакво притеснителни са и еврооптимизмът, и евроскептизицмът.
Оптималният вариант е еврореализмът, който може да се постигне само в откровен и честен диалог със структурите на гражданското общество