Тестването на хората на първа линия, сред които и полицаи, показаха, че много малка част от тях имат среща с вируса.

Това е така, защото тези тестове изследват отговора на имунната система и показват, че отговор на вируса имат относително малко хора. Това обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на БНТ.

Припомняме, че от днес започва тестване за коронавирус в софийския "Социален патронаж".

Според д-р Симидчиев това сочи две неща. Първо - мерките са ефективни, в резултат на което има малко разпространение на вируса. Второ - носенето на предпазни средства предпазва.

Във връзка с навлизането в периода на сезонните алергични заболявания, Симидчиев уточни, че коронавируса не може да са сбърка с алергия, тъй като тя никога не протича с висока температура. Най-честата проява на коронавируса е висока температура.

Той добави, че всеки пети имат алергичен ринит и той се проявява със запушен нос, загуба на обоняние, сърбеж и кихавица. Неща, които лесно могат да бъдат сгрешени с вирусна инфекция, обясни още Симидчиев, но не са с проява вдигане на температурата.

В заключение Симидчиев допълни, че маските предпазват и от полените, и могат да намалят оплакванията при алергии, но ако не се почистват, могат да бъдат източник на допълнителни оплаквания.