Тези шестима депутати, които напуснаха БСП не са символ на разпад за партията. Отцепването е продукт на наранено его. Конгресът на БСП не е камара на лордовете. Това каза депутатът от БСП Александър Симов в ефира на Нова телевизия.

Припомняме, че шестима червени депутати напускат парламентарната група на БСП - Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов. От тях само Жаблянов обяви, че остава член на БСП, останалите напускат и партията.

Тези хора загубиха 3-години в правене на пируети, обясни Симов и подчерта, че те не са изгонени от партията.

Депутатът от левицата каза още, че по Конституция депутатите имат право да останат в парламента, но тук става въпрос за морално действие. Те не са избрани като мажоритарни кандидати или в качеството си на индивидуалности. Зад техния избор стоят гласовете на български социалисти, които са ги виждали като представители на БСП. Щом сега заявяват, че вече не са представители на Българската социалистическа партия, да напуснат парламента, да намерят собствения си път и тогава никой няма да има претенции към тях, коментира Симов.

Социалистът обясни и че отсъствието на имена в новия Национален съвет като Сергей Станишев, Михаил Михов и Велислава Дърева, не значи че са изключени от партията, или че вече не са социалисти.

БСП реши да приложи друг подход, който да даде шанс на младите хора. На въпрос дали партията отива в дясна посока, каквото обвинение отправи и бившият й председател Михаил Миков, Симов категорично отрече това да е тенденцията. Не смятам, че има подобен процес. БСП е мобилизирана, заяви той.

По думите му е имало медиен пиар срещу партията, че била разделена. Той заяви, че такова нещо няма, но и всеки има право на илюзии.

Червени депутати напускат ПГ на БСП

Червени депутати напускат ПГ на БСП

Шестима депутати стават независими, но остават социалисти

За думите на Кирил Добрев, че Нинова не е водила диалог с депутатите, които са напуснали партията, Симов заяви, че има хора, с които не може да се води диалог.

Относно мнението на Европейската комисия за положението в България и по конкретното за медийната ситуация в страната, Симов коментира, че трябва да има промяна в политическата картина, за да може медиите да не бъдат в тяхната паяжина. В заключение той сравни медийната ситуация в страната с роман на Стивън Кинг.