Синдикати от Конфедерация на труда "Подкрепа" настояват за безплатен градски транспорт, предаде БНР. Това бе съобщено от икономическият съветник в синдиката Ваня Григорова. Според нея този вид обществена услуга трябва да се финансира от държавата.

По думите й това е вариантът да се намалят въглеродните емисии. Няма как това да стане с допълнително орязване и с увеличение на цените на превозните документи, допълни Григорова. Тя заяви, че има борба между двете власти - централна и местни власти, кой да поеме отговорността. "Който и да поеме отговорността, е ясно, че това ще дойде през данъци и такси, които се събират в държавния бюджет, съответно общинския бюджет, защото безплатно ползване все пак не означава безплатен труд, безплатни резервни части и безплатни горива", допълни Ваня Григорова.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова ситуацията в столичния градски транспорт е тежка. За това са допринесли по-високите цени на тока и горивата, както и намалелия брой на пътниците, заради пандемията от COVID-19.

"Държавата предоставя около 10% от това, което финансира общината. Нека не забравяме, че нищо безплатно няма, всичко се плаща по някакъв начин. В момента данъците на софиянци - над 35%, отиват за подкрепа за градския транспорт. Това означава, че други проекти са пренебрегнати, които са също доста важни.", добави Фандъкова.

С актуализацията на държавния бюджет от 1 юли от Столичната община настояват да ѝ бъдат отпуснати допълнителни поне 120 милиона лева за градския транспорт.

Скок в цените на билетите, обявиха от бранша на автобусните превозвачи

Скок в цените на билетите, обявиха от бранша на автобусните превозвачи

Повишение на цените за превоз ще е с около 50 процента и то на местата където това е възможно