Ще защитят ли депутатите работещите от насилие? Синдикатите внесоха подписка в парламента за признаване на конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ). По време на пандемията с 80% се е увеличил броят на жените жертви на насилие. Това заяви за News.bg Катя Йорданова от Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) към КНСБ.

До пандемията всяка трета жена в света е била обект на насилие, това е голям процент, подчерта тя. Предстои да бъде представен анализ на КНСБ какво да се промени в законодателството в тази сфера.

Депутатите сега са длъжни да започнат обсъждане. С подписката настояваме конвенцията да намери място в дневния ред на парламента, изтъкна Катя Йорданова. Тя третира насилието на мъже и жени в сферата на труда не само работното място. По думите й конвенцията е приета от 187 държави. И в момента в редица държави тече нейната ратификация, подчерта Катя Йорданова. Последната държава, която я е ратифицирала е Великобритания. Правим всичко възможно това да се случи и у нас, изтъкна тя.

Конвенцията няма общо с Истанбулската конвенция, уточняват синдикатите. Много дълго време водихме кампания да стигнем до някакъв правен акт, подчерта Йорданова. От 2009 година българските синдикати са подели инициативата конвенция 190 да е факт и в България.

Сред най-силно засегнатите от насилие на работното място се оказва транспортният сектор. Конвенцията не защитава само жените на работното място, но и мъжете. Важно е всеки да е чул за конвенцията, подчерта Катя Йорданова.

63% от жените, заети в транспорта, са жертви на насилие на работното място

63% от жените, заети в транспорта, са жертви на насилие на работното място

25% намират насилието за нормално за сектора

Тя каза още, че конвенцията за премахване на насилието и тормоза в областта на труда е приета на юбилейната 108 сесия на МОТ през юни 2019 година. За първи път в световен мащаб чрез нея се формулира и прогласява едно ново трудово право - правото на всеки човек на работно място без насилие и тормоз, включително насилие и тормоз, основани на пол. Конвенцията е първият международен инструмент за защита на работника на работното му място от подобни деяния. Конвенцията посочва 3 конкретни, приложими в световен мащаб стандарти за борба с тормоза и насилието, свързани с труда. Определя конкретно мерките, които държавите членки, които я ратифицират, следва да предприемат.

Конвенция 190 на МОТ се прилага за всички икономически сектори, независимо дали са частни или публични - както в официалната, така и в неформалната икономика, а така също и в градските или селските райони. Тя защитава работещите по трудово правоотношение, държавни служители, както и чираци, стажанти, доброволци, стана ясно от думите на Катя Йорданова.