От КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха от президента Румен Радев по-бързо да прегледа Законопроекта за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за енергетиката.

За това настояха лидерите на двете синдикални организации Пламен Димитров и Димитър Манолов по време на среща с държавния глава.

От КНСБ припомниха позициите си, че поставят три червени линии в своето становище за Зелената сделка. Линиите включват: 55% намаление на емисиите са непосилни за нас, ЕС да въведе надежден механизъм, който да защитава всички нас от нелоялна конкуренция с емисиите и търговията с емисии.

Радев алармира, че топлоцентралите ни са пред изпитание

Радев алармира, че топлоцентралите ни са пред изпитание

Зелената сделка ще ни даде огромни възможности

По думите на Пламен Димитров Зелената сделка е нещо, което занимава обществото ни от първия момент. Ние прозряхме и видяхме една серия от предизвикателства и заплахи за националната сигурност, но в същото време все по-ясни стават възможностите, които трябва да бъдат използвани, обясни Димитров.

От КНСБ искат да останат всички приходи от емисии в държавите-членки на ЕС. Всички притеснения как ще излязат малките фирми на свободния пазар мотивира КНСБ да подкрепят ЗИД на Закона за енергетиката.

Димитър Манолов предупреди, че ТЕЦ "Марица-изток 2" е заплашена от прекратяване на дейността си, ако нещата се развиват такива, каквито са. Ако затворим мините и тецовете около 150 000 души ще останат без работа, посочи Манолов.

Румен Радев предупреди за бъдеще с проблемни коалиции на власт

Румен Радев предупреди за бъдеще с проблемни коалиции на власт

Държавният глава не отговори дали ще наложи вето на Закона за МВР

В сряда ще се гледа на второ четене Закона за енергетиката, който като че ли ще даде възможност ТЕЦ "Марица изток-2" и прилежащите му части да функционират. Той иска от президента спешно да прегледа закона.

Според него въпросът е доколко все още имаме капацитет и визия да се справим с предизвикателствата. КТ "Подкрепа" споделят напълно притесненията относно либерализацията на енергийния пазар.

Манолов си дава сметка, че заради кризата с коронавируса енергийният пазар се променил много и не може да се прави никаква прогноза.

По думите на Манолов не се очертава и скорошно позитивно развитие с американските централи.