"Нашите топлоцентрали са изправени пред сериозно изпитание. Те са нашата независимост, автономност в енергетиката и имат стратегическо значение". Toва заяви президентът Румен Радев по време на среща с двете големи синдикални организации - КНСБ и КТ "Подкрепа".

По думите му темата на синдикатите и разглеждането на промените в ЗИД на Закона за енергетиката са важни за цялото общество. Държавният глава иска да разбере от КНСБ и КТ "Подкрепа" как промените в закона ще се отразят цялостно на нашата енергетика, на потребителите и на всички фирми в страната.

Радев иска да знае дали нормативно сме готови, дали производители, дали потребители са готови, дали е ясна концепцията как ще стане и какво отражение ще има върху потребителите и бизнеса промените в закона. Трябва да мислим за трансформацията, която ни очаква, важна е и Програмата за въглищни региони в преход, с която България закъснява, предупреди президентът.

Синдикатите уговарят президента да не налага вето на Закона за енергетиката

Синдикатите уговарят президента да не налага вето на Закона за енергетиката

КНСБ искат да останат всички приходи от емисии в държавите-членки на ЕС

Трябва да мислим за хората и как с годините ще трансформираме регионите, така че хората да имат ясна посока как ще се развиват възможностите за тяхното препитание в бъдеще, както и каква трансформация на самите централи можем да направим, за да отговарят на изискванията.

Ние имаме нови фактори и отговорът на всички тези въпроси зависи от окончателното разработване и представяне на Националната енергийна стратегия 2030-2050 г., отбеляза Румен Радев. Според него поправката в ЗИД на Закона за енергетиката ще бъде поредната, но имаме най-важният нов фактор - Зелената сделка на ЕС.

По думите на Радев Зелената сделка ще ни даде огромни възможности да модернизираме не само енергетиката, но и страната, икономиката, системата на образованието, да изведем нашата икономика на ново ниво и да я трансформираме цялостно. В заключение президентът посочи, че темата за енергетиката е въпрос от стратегическо-национално значение.