Синдикатите в ЧЕЗ готвят стачка, стана ясно на среща в Министерство на икономиката и енергетиката. 

Може да се стигне до това, че домакинствата да останат на тъмно, предупреди председателят на независимата синдикална организация на ЧЕЗ към КНСБ Станислав Любомирски.

Той обясни, че ако има стачка, това ще е защото „държавата не желае да се държи пазарно".

В момента няма точна готовност в ЧЕЗ, но напрежението е повишено, след като снощи е обявено решението на работодателя да бъдат съкратени от 1 септември 212 висококвалифицирани техници по поддръжката, стана още ясно от думите на Любомирски.

Нашият регулатор не дава възможност за инвестиции, а има кабели на 30-40 години и се държат на магия, посочи синдикалистът.

Имаме 24-26 подстанции, имаме и мрежи високо напрежение, изтъкна още Любомирски. Той каза, че в следващите 20 дни ще има допитване и събиране на подписи за възможността за стачка.

Ще отидем до арбитражен съд и тогава може да пристъпим към стачка, уточни синдикалистът. Той поясни още, че всички учебни заведения и болници са защитени по реда на закона за уреждане на трудовите спорове, а за домакинствата не изключва възможността при стачка да останат на тъмно.

Протестираме, защото тези съкращения ще доведат до влошаване условията на работа, каза още синдикалистът.

По отношение шефа на ДКЕВР той заяви, че Семерджиев "демагогствал". Той е независим регулатор, а се държи в зависимост, защото идват избори, посочи Любомирски. Той подчерта, че никой не иска увеличение на цената. Според него вътрешното преразпределение трябва да бъде променено.

Недоволството, както поясни той, е от намаления дял на разходите за персонала в новата цена на тока. От 51, 5 милионна лева те се намаляват на 41 милиона лева и за това работодателят се принуждава да направи тези съкращения, поясни Любомирски.

Припомняме, при определянето на новата цена на тока, ЧЕЗ искаха около 13 % повишение. ДКЕВР реши поскъпването да е с 1.8 %

Не приемам връзката, която се прави  между цената и структурните промени. Нормално да има съкращения при структурни промени, заяви шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев по повод синдикалното недоволство.

Това, че ЧЕЗ сега решава да оптимизира своя състав и структура, не означава, че другите компании не го правят, каза още Семерджиев и подчерта, че те го правят непрекъснато.