Страната ни има достатъчно вода да бъдат осигурени населението и икономиката. Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова по повод вчерашното предупреждение на екоминистъра Емил Димитров, че предстои безводие.

По нейни думи е мит, че България няма вода и определи ситуацията като "Вода газим, жадни ходим".

Тя обясни, че през 2001 г. Министерският съвет е приел мащабна програма, за да реши проблемите с водата. Към нея има списък с най-приоритетните язовири, за да бъдат решени въпросите в критични райони.

"За Перник е предвидено да бъде изграден язовир "Раянци". 1992 г. се преустановява неговото строителство. Един виновен за нищо министър стои в ареста", заяви Караджова.

По нейни думи институционално проблемът е много сериозен, тъй като няма център за вземане на решения.

Тя посочи, че около 10 институции отговарят за язовирите и водоснабдителните съоръжения и си прехвърлят топката, така че никога няма виновен.

Финансирането по нейни думи е много малко. Караджова обясни, че еврофондовете финансират предимно пречиствателни станции, а едва 37% от необходимите средства идват от таксите, които хората плащат.

Бившият екоминистър подчерта, че една от причините за недостига на вода е недобрата водопороводна мрежа. Според нея решението на този проблем е всички язовири и водохващания да се управляват единно.

Ревизоро: Докато съм министър, вода ще има, след мен ще е трудно

Ревизоро: Докато съм министър, вода ще има, след мен ще е трудно

Водни режими грозят много места у нас, ако няма дъжд и сняг

"Навремето предложихме създаването на единна държавна структура, която да отговаря за доставката на вода. Трябва държавата да има силната ръка да знае кои язовири и връзки трябва да се построят, какво е състоянието на язовирите", коментира Караджова.

Според нея не е решение да бъде спряна водата за поливане или за промишлеността, за да има за хората, тъй като в този случай хората ще имат вода, но няма да имат работа и ще ходят гладни.

Бившият екоминистър отчете, че качеството на въздуха у нас се подобрява. Все още обаче имало проблемни градове.