Опасността от голяма суша в България се приближава и на следващия министър ще му е много трудно. За това предупреди пред Нова телевизия екоминистърът Емил Димитров.

Той обясни, че в Източна България не е валяло от години и има големи проблеми - поречието от язовир "Копринка" до река Тунджа е пресъхнало, критично е и състоянието на язовирите "Камчия", "Тича" и "Ястребино". Язовир "Жребчево" е празен от 15 години, като последните 5 години не е получил никаква вода.

Димитров обаче отрече твърденията, че десетки язовири в страната са празни. По негови думи догодина ще трябва да се вземат трудни решения, но докато той е министър, вода ще има.

Екоминистърът предупреди,че на много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг. Според него е крайно време Пловдив и Хасково да се захранят от язовир "Кричим". В Северна България има три града, които са към язовир "Тича", а в него има вода за още две години, каза още Ревизоро. Той увери, че МОСВ ще подготви стратегия за управление на водите и допълни, че приоритети ще са Черноморието и система "Дунав".

Намаленият дебит - причина за режимите на водата в страната

Намаленият дебит - причина за режимите на водата в страната

Близо 117 000 души са засегнати от нарушено водоснабдяване

Премиерът отговори на очакванията на хората да отвори темата за нова Конституция, коментира политическата ситуация министърът. По негови думи мечтата на мнозина депутати за пожизнен мандат е на път да се получи.

Да не се окаже, че има Велико народно събрание, в което се обсъждат редица идеи и постоянно има ситуация "стигнеш до финала, почнеш от самото начало", предупреди Димитров. Според него дребните детайли, които имат нужда от промяна, могат да бъдат променени и от обикновеното Народно събрание.

Той призна, че не му е приятно да му казват мутра, но и това го имало в управлението.

По темата за задължителната наборна служба Ревизоро изрази мнение, че ако заплатата се вдигне на 3000 лева, ще има много желаещи да работят. "Хубаво е да се изграждат навици, но вие съгласни ли сте да ходите някъде на палатка заради патриотичния дълг?", запита риторично той.

Три язовира с обем под 50%, „Студена“ не е сред тях

Три язовира с обем под 50%, „Студена“ не е сред тях

От друга страна МОСВ прогнозира голям приток на вода