Все още не са свалени данните от черната кутия на разбития се преди 2 седмици край Шабла Миг-29. Скъсан лентов кабел, който трябва да бъде поръчан от Украйна, пречи това да стане. Това обясни в "Денят започва" министърът на отбраната Георги Панайотов.

"Възникна един непредвиден технически проблем, скъсан е лентов кабел и предстои да бъде предоставен нов, не можем със собствени средства да се опитваме да го поправяме, тъй като това ще ни изправи пред риска да загубим данните от черната кутия", каза служебният министър на отбраната.

Черната кутия на този МиГ-29 е произведена в Украйна и ще се търси лентов кабел от производителя.

Час продължила акцията по изваждането на черната кутия на падналия МиГ-29
Обновена

Час продължила акцията по изваждането на черната кутия на падналия МиГ-29

Кутията е била извадена с дистанционно управляем робот

"Опасяваме се и че има части от лентов кабел, които са разхерметизирани и са с възможни промени", каза Панайотов.

Разследват се всички параметри на полета, височина, траекторията, действия на пилота, много неща са станали ясни, освен кутията се води разследване, то е към своя край, възстановен е целият полет с изключение на последните 13 секунди, които се намират в черната кутия, уточни Георги Панайотов. Именно за тях не се знае дали са били фатални от действията на майор Терзиев. Сигурно е, че мишената е спусната от 7000 метра височина, съгласно заложените параметри.

Движела се е с допустима скорост, после се е увеличила и не се знае защо, допустимата скорост е 500 км, пусната е с 480, после е почнала да пада по-бързо, даде подробности министърът на отбраната. Той е категоричен, че трябва да се разберат 13 секунди за действията на майор Терзиев. Има ли разговори от пункта, той изчезва от радарите на 1200 метра над морското равнище, но тече разследване, нека изчакаме данните - на две нива от Военна полиция и прокуратурата, която е к азала, че разследването ще приключи най-късно до два месеца.

Това учение е рутинно и се прави за 5-6 път, преди е провеждано без инциденти. Няма да се допусне прикриване за когото и да е било, в момента се установяват фактите. Нека се ограничим с тях, а да не се разсъждава какво се е случило и да се вадят хипотези, призова министър Георги Панайотов, по повод твърдения на съпругата на майора. Георги Панайотов е посетил база Граф Игнатиев и разговарял с целия наличен състав, обещал да направи всичко възможно да разполагат със сигурна техника, за да пазят българското небе.

Министърът се е срещнал в Асеновград, за да потърси съболезнования на семейството - разговарял с тях. "Няма да се забрави, той е герой, изпълнил бойната си задача", коментира той. Има предложение от Франция да предоставят самолет за морско "Разузнаване" за търсене на пилота, стана ясно на 9 юни, но този вид откриват подводници, но вчера ВМС на България откриха черната кутия на дъното на Черно море, поясни още Георги Панайотов. Ако черната кутия излъчваше сигнал на 2 км, щеше да бъде открита, сложно бе да се локализира точно място, където е паднал самолетът.

Беше търсен на място, където не го откривали, после благодарение на усилията на ВМС, които планираха блестящо тази операция, беше локализирано място и беше намерена черната кутия и сред многото останки откриха черната кутия, обясни министърът. Относно исканията за увеличение на бюджета за отбрана - Българската армия трябва да има бронирани машини, триизмерни радари, проект, който не е започнал.

Една армия трябва да се поддържа, категоричен е той. В заключение Георги Панайотов коментира, че МиГ-овете няма да бъдат приземени, няма основания да считаме, че машините са технически неизправни, самолетът е бил изправен, има още изправни самолети, които се използват. Учението е натовско, но командирите на учението са българи, добави той.