При земетресение с мегафони и включени сини лампи патрулиращи полицаи и пожарникари ще ни информират какво да правим.

Това се договориха премиерът Бойко Борисов, шефът на пожарната Николай Николов, главният комисар Калин Георгиев, зам.-вътрешният министър Димитър Георгиев и директорът на Геофизичния институт ст.н.с. д-р Николай Милошев.


ст.н.с. Николай Милошев

Спешната среща при премиера се наложи заради продължаващата паника сред хората в Пернишко. Пресконференцията на министър-председателя започна с неговите благодарности към Николай Милошев за всеотдайната и денонощна работа.

Министър-председателят изчете списък с неща, които трябва да направим, ако ни се случи земетресение:

  • да застанем под каса на врата, маса или чин, да изчакаме трусът да мине и веднага след това да излезем навън;
  • да не се ползва асансьор;
  • когато вече сме извън жилището ни, да стоим далеч от жилищни сгради и електрически стълбове.

Окажете първа помощ на хората около вас, ако има нужда, посъветва още мин.-председателят.

Не се доверявайте на слухове за следващи трусове и наводнения, уверява той. Все още предсказването на земетресение не е възможно, уверява Борисов.

Предсказания на врачки и гадатели за трусовете е посегателство върху чувството за самосъхранение на хората. Това е безумство
Н. Милошев

Вече е разпоредено директорът на Геофизичния институт Николай Милошев да се придвижва със синя лампа, а при нужда дори да бъде ескортиран до БАН.

При случай на земетресение в дадено населено място или община всички налични полицейски патрули и пожарни коли, с включени светлини, ще съобщават по мегафони всяка налична информация до момента за след труса, като информацията ще се актуализира.

Министър-председателят също така е разпоредил всички медии да бъдат информирани своевременно за всеки ход на природния катаклизъм, затова и са създадени две паралелни линии, по които едновременно ще тече информацията, едната свързваща директно МВР и Геофизичния институт, а другата е за комуникацията между института и медиите.

Освен това актуална информация регулярно ще се публикува на сайта на МВР.

Министър-председателят Бойко Борисов днес беше лаконичен относно това как тече процесът на обезщетение на жилищни сгради на пострадалите. Стана ясно, че в региона на труса 14 000 сгради вече са оценени, 50 са в тежко състояние и затова ще бъдат съборени, като хората ще бъдат обезщетени.

В тях не може да се живее, каза Борисов. Разпоредено е кметовете да ходят по селата при възрастни хора, които няма как да се придвижат до големите градове и да им помогнат да попълнят документите за обезщетение.

Новата система на информиране на обществото вече работи, като хората ще бъдат информирани по нея, включително и за вторични трусове, които трябва да са поне 3 по Рихтер, за да се включат наличните ресурси на държавата.

Явно обаче тази система действа от днес сутринта, тъй като при труса от тази нощ в един след полунощ от 4 по Рихтер нямаше подобна реакция.

По думите на мин.-председателя вече има готовност наличните сили да се пренасочват към пострадали места, за да успокояват хората.

Стана ясно, че поне 15 разговора всяка вечер провежда премиерът с Николай Милошев, за да се информира за актуалната земетръсна обстановка в страната. Министър-председателят призова всички да бъдем единни и да си помагаме при бедствия, защото сме безсилни пред природата.

Не може да се предскаже земетресение, увери шефът на геофизичния институт. Той успокои, че можем да очакваме вторични трусове, но към момента няма данни да предстои по-сериозен трус от около 7,5 по Рихтер, каквито информации вече се появиха в публичното пространство.

„Нищо не крием, не искаме нищо да спестим", увери той и подчерта, че в института нямат научни факти за очаквано разрушително земетресение.

Относно предсказания на врачки и гадатели за трусовете, той коментира, че това е посегателство върху чувството за самосъхранение на хората и остро критикува подобни врачувания.
Това е безумство, категоричен е Николай Милошев.

Стана ясно още, че засега 4 са трусовете с магнитут над 4 по Рихтер, по-слабите са над 300 до момента.

Милошев е категоричен, че трябва да сме подготвени и информирани как да реагираме при земетресение, защото то е най-страшното бедствие, което може да се случи на страната ни, тъй като от географска гледна точка няма как да ни се случат цунами или урагани например.

Нека всички да бъдем полезни за обществото, настоя Николай Милошев. С усмивка той обясни, че за последните три дни е спал само около 2 часа, но не се оплаква, а само коментира: „Ще си отспиваме после".

Премиерът Борисов не пропусна да честити днешния 24 май.