Словакия ще наеме зенитно-ракетния полигон край Шабла за учения на свой войски, съобщи министърът на отбраната на Словакия Ярослав Башка.

Той е на официално посещение у нас по покана на министър Веселин Близнаков.

До сега чужди военни са тренирали само на танковия полигон Ново Село край Сливен.

Двамата министри се споразумяха още, че ще обменят специалисти и в областта на утилизацията на муниции.

"Първите три нови бронирани машини за българския контингент в Афганистан са доставени в Кабул," информира министър Близнаков, цитиран от mediapool.

"Имаше закъснение, което българската страна ще отчете според договорените възможности за търсене на компенсации и санкции," допълни още той след като се срещна със словашкия си колега Ярослав Башка.

Новите машини са по договора на Министерството на отбраната с американската фирма "Текстрон Марин & Ленд" за закупуването на седем бронирани машини за 14 млн. лева.

Въпреки забавянето вече три машини достигнаха Кабул, а една от тях, която ще се използва за учебни цели, е доставена в България.

"С това се изпълнява задължението на фирмата на този етап," потвърди Близнаков.

Военният министър посочи още, че няма политическо решение за увеличаването на българското участие в мисията на НАТО в Афганистан.

Именно заради това той отказа да говори за възможните варианти това да стане.

Един от обсъжданите варианти е България да разшири участието си в мисията с транспортни хеликоптери, които да обслужват вътрешни линии в Афганистан.

Българският контингент в Афганистан към момента наброява 420 души.

Една част от тях са дислоцирани в Кабул под италианско и германско командване, а една рота охранява вътрешната част на летището в Кандахар.

Според словашкия министър Ярослав Башка и двете страни са на мнение, че трябва да увеличат участието си в Афганистан.