Служители на Българската агенция по безопасност на храните протестираха под прозорците на Министерския съвет.

Около 200 души се събраха на жълтите павета с искания за "достойни заплати и достойни условия на труд".

Протестът е организиран от Национална федерация "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа".

Протестиращите коментираха, че заради ниските заплати, които вземат в Агенцията, не достигат ветеринарни специалисти, а и тези, които работят, не могат да си вършат работата добре, тъй като нямат консумативи.

Снимка 455843

Източник: БГНЕС

Причината да излязат на протест сега са заложените средства за БАБХ в бюджета за следващата година, който днес се приема на второ четене в парламента.

Стана ясно, че е подготвена протестна декларация, която ще бъде изпратена до министър-председателя Бойко Борисов и до Народното събрание.

Исканията обясни Анелия Иванова от КТ "Подкрепа" - да бъдат отпуснати 40 млн. лв. средства за бюджета на Агенцията допълнително.

Снимка 455842

Източник: БГНЕС

Тя бе категорична, че са отпуснати милиони за обезщетяване на стопаните, засегнати от чумата по свинете и овцете, но за служителите няма пари.

Средната заплата на служител в БАБХ е между 800 и 1000 лв. Исканията са да се вдигнат парите с около 40% - между 1200 и 1500 лв.

Протестиращите бяха категорични, че не искат оставката на министъра на земеделието, нито на шефа на БАБХ, а само увеличение на бюджета на Агенцията, за да се работи при нормални условия.

Снимка 455841

Източник: БГНЕС