В навечерието на 31 декември - когато България очакваше часовникът да удари дванайсет и да се разлее шампанското, служители на „Стомана Индъстри' АД - Перник посрещнаха новата година с успокоителни лекарства.

Малко след 0.00 часа получих sms със следното съдържание:
"Дано през 2007 година се разболееш от рак заради гузната ти съвест. Носенето на брада няма да ти помогне", разказва дежурният в новогодишната нощ Емил Ризов, старши механо-шлосер на смяна.
Началникът на цеха инж. Валери Димитров е получил малко преди дванайсет часа sms с подобно съдържание, каза още Ризов.

Той уточни, че номерът, от който е получен този sms е бил изключен при многобройните му опити да се свърже с него.
Всичко започва на 26 септември 2005 година, когато по време на дежурство при трудова злополука в цех Водоснабдяване на „Стомана Индъстри" АД - Перник загива Вилислав Любомиров Крумов, на 35 години.

Имал съм го като брат, в една смяна сме работили, приятели сме били.
Всички колеги продължаваме да скърбим за него, сподели още силно разстроен от „новогодишното пожелание" Емил Ризов.
След направени експертизи е доказано, че злополуката е станала по грешка на Крумов.
Въпреки, че следствието е установило, че дежурните във фаталната нощ нямат никаква вина, близките на загиналото момче непрекъснато упражняват психически тормоз върху тези хора.

Това е недопустимо и нечовешко, възмущава се Емил Ризов.
Не бих пожелал такова нещо и на най-големия си враг, каза още той и сподели, че по време на следствието, водено от следовател Пушева към РДВР Перник, близките на загиналия мъж незнайно как са имали достъп до показанията на всички разпитвани, което е недопустимо.
На тормоза след фаталния 26 септември периодично са били подлагани Валери Димитров, началник на цех „Водоснабдяване", Емил Ризов, старши механо-шлосер на смяна, Николай Стойнев Стефанов, механо-шлосер, който по време на злополуката е бил на мястото на инцидента и се е опитал да спаси Вилислав Крумов.

След злополуката се е наложило Стефанов и Ризов да прибегнат до психиатри, които повече от година са ги лекували с успокоителни.
Има информация, че хора, които работят в цеха подържат връзки с близките и спомагат за поддържане на напрежението, отбелязва Емил Ризов.
Стана ясно, че потърпевшите ще пуснат жалба до районна прокуратурата в Перник за системен психически тормоз на хора, за които е доказано, че нямат вина.

Той сподели още, че на миналия Великден майката на загиналия Вилислав се е обадила по телефона в цеха по време на негтово дежурство, като му казала:
„Пожелавам ви на всички които бяхте тогава на работа да ви се случи същото, което ми се случи на мен".

В този цех няма убийци, а това е единствената смъртна злополука в цех „Водоснабдяване" за близо 26 години, категоричен е Ризов.
Ако някои хора си мислят, че в „Стомана Индъстри" АД не се работи по правила, то жестоко се лъжат.
Там има строги правила! Постоянно се извършват проверки и никой няма забележки към по отношение на условията на труд и безопасността, каза още Ризов.
Инцидентът:
На 26 септември 2005 година Вилислав Любомиров Крумов влиза в подстанция в цех „Водоснабдяване".
Правилата позволяват електрошлосер да влиза, ако има изникнал проблем, да огледа мястото и задължително да поиска помощ от лица, които отговарят за възникналата авария.
Той обаче няма никакво право да пипа каквото и да било в тази станция.
След проведеното следствие е доказано обаче, че такава помощ не е искана от никого.
Той влязъл, решавайки да оправя възникналата авария сам, след което се чува силен взрив и Вилислав излиза, горящ като факел.
На място веднага се опитва да му окаже помощ дежурният колега по това време - Николай Стефанов.
Викат линейка, откарват Вилислав в „Пирогов" с 95% изгаряния, а след 4 дни той умира.