"Обясненията за купуването на луксозни джипове за горските стопанства са смешни". Това заяви независимият депутат Георги Кадиев пред Нова телевизия, в коментар на обществената поръчка на четири държавни предприятия за колите за 200 хиляди лева.

Луксозни джипове били за горските стопанства в Смолян, Габрово, Сливен и Благоевград. Във вторник министърът на земеделието Десислава Танева каза, че няма да спре покупката, защото тя била много важна за ловния туризъм с чужденци.

"Според мен Десислава Танева излъга за ловния туризъм", категоричен бе Кадиев след вчерашното изказване на министъра на земеделието, че джиповете са предназначени за скъп ловен туризъм.

Същевременно директорът на Южноцентрално държавно предприятие Ботьо Арабаджиев заяви, че луксозните возила са предназначени за "централното управление".

"Казват, че щяло да има монитори на задната седалка, за да може да се пращат имейли. Всички знаем защо са тези монитори – да може като ходят на море, децата да гледат филмчета", каза Кадиев. Той уточни, че по три от четирите обществени поръчки вече имат резултат.

Според зам.-министъра на земеделието Георги Костов, джиповете са предназначени за богати клиенти. "Когато скъпи туристи идват на организиран ловен туризъм, не можеш да ги вземеш от летището, където те са пристигнали с личния си самолет, с някоя стара "Нива" или раздрънкан джип", каза Костов, чиито ресор са горите.

По думите му само за тази година от скъпи ловци в хазната на Югозападно предприятие са влезли 1 милион лева.

Пред bTV директорът на Югозападното предприятие Дамян Дамянов заяви, че джиповете за горските стопанства са: "Необходимост, а не прищявка".

„Стремим се да наваксаме изоставането на техническото обезпечаване на дейностите”, смята Дамянов. По думите му освен луксозния джип ще бъдат закупени още 66 други високопроходими джипа, както и багери и булдозери.

„Аз не мисля, че това е свръхлуксозен джип, това е нормален джип 4 по 4. Сремим се да отговаряме на изискванията на ловците”, каза още Дамянов. Той поясни, че не знае какви точно са екстрите на поръчаните автомобили, но било необходимо да е по-луксозен за нуждите на ловците.

„Дори и втора ръка да се вземе, всеки джип има подгряване на седалките и другите екстри, без мониторите на задните седалки, разбира се. Нищо особено не е поръчано като екстра в този автомобил”, смята Дамянов. По думите му новата луксозна придобивка трябва да бъде в горското до Нова година, в зависимост от договорите по процедурите.

„Всеки един ловец, който идва по линия на ловния туризъм, може да си позволи да се вози на джипа. Заплащането е 0.7 евро на километър, а в самото стопанство е 50 евро на ден по ценоразпис”, обясни Дамянов. Според него организираният ловен туризъм е предимно за платежоспособни ловци, защото един ден възлиза на около 200 евро.

Според Дамянов новият джип, с цена 200 000 лева, ще се изплати на третата година. „За миналата година приходите са около 750 000 от ловния туризъм”, допълва той.