Община Смолян се възстановява от обилните валежи. В ефира на БНТ кметът на общината Николай Мелемов заяви, че очаква бедственото положение да бъде отменено днес.

Общо отработените сигнали от пожарна безопасност в Смолян са 32. Основно сигналите са за наводнени къщи, дворове, улици, обществени сгради, паднали дървета.

Повечето сигнали са концентрирани около речното корито на река Черна, която поради обилния дъжд излезе извън коритото си. Изграждани са диги. Екипите на ПБЗН участваха и в изграждането на диги при квартал "Устово" - Промишлена зона и улиците "Георги Раковски, "Тракия", "Родопи", "Димитър Македонски", "Хан Аспарух".

Частично бедствено положение в Садово – скъса се дига

Частично бедствено положение в Садово – скъса се дига

Река Чая заля стотици декари…

Обстановката започва да се нормализира, обясни кметът Мелемов. Той увери, че по-големите щети са възстановени, а предстои днес да бъдат почистени шахти, улици и пътища.

"Вчера се включиха екипи на Гражданска защита, доброволци, фирми, които помогнаха да се справим бързо", посочи кметът.

Цял квартал в град Роман е залят от вода
Обновена

Цял квартал в град Роман е залят от вода

Община Етрополе обяви бедствено положение

Затворен е все още пътя Смилян - Рудозем. Движението към Мадан е пренасочено през връх Средногорец.

Реагираха на 118 произшествия в дъждовете, няма застрашени хора и населени места

Реагираха на 118 произшествия в дъждовете, няма застрашени хора и населени места

11 пожара и 106 спасителни дейности

В землището на Катуница река Чая преля. Там е обявено временно бедствено положение. Такова е положението и в землището на град Садово, което също е заплашено от наводнение.

В Пловдив от екипите на пожарната са отработени 51 сигнала за наводнения и паднали дървета. Около 18:33 часа на 28 юни е получен сигнал за скъсана дига на две места по течението на река Чая, между село Ягодово, община Родопи и село Катуница, община Садово. Залети са земеделски площи, опасност за населените места няма. Създадена е била организация за евакуация на жителите на къщите които са в близост до реката.

Вода заля хиляди декари в община Садово

Вода заля хиляди декари в община Садово

Приливната вълна заля квартал в град Роман

Много земеделски земи са пострадали. Наводнението бе предизвикано от скъсаните диги. Залят е и общинският път. Има засилено полицейско присъствие, органите на реда следят да не се минава в района. През нощта не е валяло, но призори валежите започнали отново.

Атанас Парпаров, който е собственик на част от наводнените земи, заяви пред bTV, че от 1200 декара залети са 800. Той не очаква държавата да му помогне, а културите му не са застраховани.

Парпаров обвинява Басейнова дирекция, че са се отнесли нехайно. Коритото на река Чия било пълно с храсти и дървета, тъй като не е почиствано.

Причината за това обаче била, че коритото на реката попада в Натура 2000, защото в района гнездят защитени видове птици.

Метеорологичната обстановка ще се подобри към края на седмицата, силни валежи не се очакват. 

Хладно и дъждовно, 6 области са с оранжев код, 17 с жълт

Хладно и дъждовно, 6 области са с оранжев код, 17 с жълт

Максимални температури между 20 и 25 градуса...

В цялата страна пожарникарите са откликнали на общо 146 сигнала за периода от 00:000 часа на 28 юни до 06:00 часа тази сутрин.

На територията на цялата страна са подавани сигнали за наводнени подлези, улици, домове, дворове, паднали дървета и други.

Най-много сигнали са получени за територията на столицата, област Пловдив и Бургас.

Най-сложна в била обстановката в областите Пловдив, Бургас и Смолян.