До 18:00 часа от "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) са реагирали на 118 сигнала за произшествия, от които 11 пожара и 106 спасителни дейности.

Към момента от службата участват в локализирането и ликвидирането на 14 произшествия. Няма данни за застрашени хора и населени места, уверяват от ПБЗН.

Постъпилите сигнали са предимно за територията на Столична община и областите Пловдив, Пазарджик, София, Смолян. Основната част от тях са за наводнени приземни етажи, мазета, дворове и части от пътна и улична инфраструктура, както и за отстраняване на опасни предмети и паднали дървета.

В Пловдивска област до 18 часа екипите на ПБЗН са извършили отводнителни дейности по 49 сигнала за наводнени къщи, дворове, подлези, улици, обществени сгради и паднали дървета.

41 военни помагат за изграждане на диги в Смолян

41 военни помагат за изграждане на диги в Смолян

В Смолян е обявено бедствено положение, а свлачища затрудняват движението в областта

В Смолянска област са получени 30 сигнала за наводнения и локални опасности от наводнения. Отработени са 26 сигнала - отводняване на наводнени къщи, дворове, улици, обществени сгради и изграждане на диги. Повечето от сигналите са били концентрирани около речното корито на река Черна, която поради обилния дъжд е преляла. Изградени са диги в кв. Устово - Промишлена зона, ул. "Георги Раковски, ул. "Тракия", ул. "Родопи", ул. "Димитър Македонски", ул. "Хан Аспарух".

Бедствено положение е обявено на територията на Смолян и Чепеларе.

В област Пазарджик са постъпили 30 сигнала за наводнени приземни етажи, мазета на частни и обществени сгради и части от уличната инфраструктура. Екипите на ПБЗН са отработили 26 сигнала за произшествия - сред отводнени обществени сгради са МБАЛ "Пазарджик" и Болница "Ескулап".

Свлачища затрудняват движението в област Смолян

Свлачища затрудняват движението в област Смолян

Обявено е бедствено положение

В Монтанска област е имало 5 сигнала за наводнени приземни етажи, мазета на частни и обществени сгради и части от уличната инфраструктура и всичките са отработени.

В Бургаска област към момента са получени над 35 сигнала за наводнение улици, паркинги. Екипи на пожарната служба работят по отводняването им.