Очакването на МВР е през първите месеци на 2009 г. да бъде избрана фирма - изпълнител на поръчката за отпечатване на български документи за самоличност с биометрични данни.

Това заяви министърът на вътрешните работи Михаил Миков, цитиран от пресцентъра на МВР.

Миков допълни, че в този срок е включено и време за евентуалната процедура по обжалване, ако възникне спор между фирми-конкуренти.

Потенциалните участници в конкурса за отпечатване на новите български документи за самоличност вече са поканени.

Шестте дружества са в процес на запознаване с условията и документацията по новата концепция, която включва отпечатване на всички видове документи за самоличност (за разлика от предишното задание, което предвиждаше издаване само на паспорти с биометрични данни).

Ново е и решението за децентрализиран подход, което означава, че документите, съдържащи биометрични данни ще бъдат изработвани не само в София, а на няколко места в страната.

По този начин ще се спестят разходите за куриерска служба и да се предоставят експресни услуги за изработката им.

Министър Миков уточни, че смяната на документите с новите, съдържащи биометрични данни, няма да е задължителна, а самата процедура ще е постепенен процес.

От предварителната работа по проекта отсега е ясно, че новите бъдещи документи на българските граждани ще са с едни от най-високите степени на защита в Европейския съюз.