Андрей Ненов @ facebook за EuroChicago.com

Откакто живея в слънчево, планинско и обикновено снежно Колорадо, много пъти съм казвал, че ако софиянци, пловдивчани или… видят как (не) се почиства снегът тук, всеки ден ще носят цветя на Бойко и кметовете за улиците на градовете си след всеки снеговалеж.

Ето, и днес след първите снежинки и натрупалия се “огромен” сняг от 5-10 см в България, не спирам да чета и слушам глупостите на мрънкалниците във Фейсбук и шофьорите, по заснежените магистрали на България, интервюирани от интелигентни “журналисти”. Същите шофьори-софиянци, които не могат да си купят зимни гуми; които въпреки, че от 3 дена са предупредени за валежите в неделя, са избрали именно неделя следобед да се приберат от родните си места у Софето; същите дрънкалници, които не могат да се откъснат от компютъра си, за да изчистят 4 квадратни метра пред входа на блока си – може би, защото и никога не са хващали лопата през живота си, но са компетентни как се чистят улиците в Хановер, в Ню Йорк, в Хелзинки, в Китай, в Букурещ…

Та за тези мрънкалници, са днешните ми редове с пресни спомени и гледки от Колорадо (САЩ) – и по точно от столицата Денвър. Който не знае къде е Колорадо – да пита президента Плевнелиев – той има снимки от планините наоколо :) В Колорадо живеят около 6 милиона души, като само в Денвър и околностите са около 2 милиона. Надморска височина – 1600 м, като от ноември до май вали сняг поне 10-15 пъти по 10-30 см обикновено. За никого тук снегът не е изненада, освен за общинските власти. Те са хем изненадани, хем не им пука. Тук сняг не се чисти, докато снеговалежът не спре! Съвсем правилно ме разбрахте – ако вали 5-6 или 10 часа, то през това време снегорини НЕ ИЗЛИЗАТ, защото щяло да навали пак и нямало смисъл – това беше не особено умното обяснение, което получих от компетентен общински служител. Обичайна гледка е сутринта в час пик, ако е валяло през нощта, да не можеш да стигнеш до работа, защото магистралите са абсолютно непочистени и коли, и камиончета газят сняг по 15 см, който за разлика от българския е обикновено сух и трудно се топи и превръща в киша. Вместо да стигнеш до работа за 30 минути, стигаш за 2 часа – огромни закъснения, загубени работни часове, нерви и т.н., но хората спокойно търпят и не протестират. Демокрация бе… Като спре снегът, обикновено чак след 1-2 часа излизат някакви снегорини, които в плътна, организирана колона минават по 1-2 пъти през големите улици и ако успеят за 24 ч. да ги поразринат – ОК. Ако не – здраве да е. Изключителната гледка от тържествуващи снегорини с ВИСОКО ВДИГНАТИ ГРЕБЛА (т.е. непочистващи нищо), може да бъде видяна след всеки снеговалеж… Голяма гавра е да гледаш как камион, които вместо да почиства, минава покрай теб с 10 км/ч, затъвайки също в преспите. Един ден бях преборил 10 такива снегорина, и само 1 работещ.

Да не забравя – това е за основните магистрали; вътрешните улици по принцип въобще не се чистят. Нямало пари. Айде сега се сетете какви са данъците в БГ и какви в САЩ, ама на – нямало пари. По една седмица газиш с колата си в замръзнал лед и сняг по улиците, и където утъпчеш ти или съседите – това е. Ако замръзне – се спасяваш, както можеш. Последният сняг падна преди около 3 седмици, около 15 декември. Два дена след като спря снегът – главните улици изглеждаха така (вж. снимката по-долу). И до ден днешен има заледени улици, а на Коледа през половината квартални улици можеш да караш ски, не само кънки. Говоря за скъп район, да не си мислите, че говоря за Столипиново…

Така, сега минаваме към последната картинка от пъзела – тротоарите. Тротоарите са задължение и се чистят от собствениците на къщите покрай тях. Задължение на всеки собственик е до 24 ч. след като е паднал сняг, да е почистил тротоара пред дома си. Ама бил стар, болен, бил на работа, в командировка за 2 седмици – не им пука. Трябва да си изчистил. Иначе – глоба. Започва със забележка първи път, 50 $ – втори път; 200$ – трети път… И така… Когато падне сняг, често пъти се налага да излезеш 30 минути преди нормалното време за работа, за да почистиш пред къщата си – иначе не можеш да изкараш колата си. Като не можеш да изкараш колата си – не можеш да идеш на работа. Не отиваш на работа – няма пари… И така… Капитализъм! Отделно всеки собственик плаща HOA – това е такса домсъвет – обикновено не покрива нищо, освен заплатата на надзирателя, които гледа дали собствениците си изпълняват задълженията по поддържане на тревата и чистене на снега, и малка такса за ползване на някои местни общински паркове. Но не включва никакво чистене на сняг или косене на трева. Ако искаш да ти е чисто, а не можеш – плащаш още около 50 $ /месец абонаментна такса някой друг да го прави вместо теб. Притежаването на имот е предимство, но и отговорност.

Най-интересното е, че по телевизията никой не мрънка, никой не се оплаква – ама не е почистено, къде е държавата, къде е…? Просто казват – внимавайте, има много сняг, оправяйте се. Всичко го приемат за нормално. (Единствен аз, като някакъв Мунчо, се осмелих да протестирам пред американските ми познати… Гледат ме странно и неразбиращо.)

Продължаваме нататък – специално за нашите мрънкалници – две снимки от улицата пред местното CDOT (Министерство на транспорта на Колорадо). Да, да същите тези, дето се грижат всичко да е почистено. Четири дена на улицата имаше 15 см сняг и снегорин не беше минавал.

Чакайте – да не помислите, че се бъзикам – ще ви покажа една снимка от лятото на същото място – виждате ли асфалта и поникналото дръвче в дупката в него?!

Да, да на същото място е – пред същото Министерство на транспорта на Колорадо. Хайде сега погледнете снимката на българския министър и кажете няколко думи за новите магистрали…

Мислите, че само в Денвър е така – не, бил съм и на други места в щата – същата работа. А преди година имах честта да посетя най-реномирания хотел в най-хубавия курорт в Скалистите планини, където нощувките достигат и 1000$/стая на вечер. На връх Нова година. Лъскаво, красиво, платен паркинг, безплатни шоколадови десерти, но… до хотела не можеш да стигнеш с колата си, защото 3 дни не могли да почистят 60 метрова улица с 25 см сняг. Нямали пари хората, бе…

Не навсякъде в Америка и по света е така – и това знам.

Има градове и градове, има държави и държави, и затова – хайде преди да плюем, преди да мрънкаме да знаем – всичко зависи от ХОРАТА и ДЪРЖАВАТА. А държавата се гради от личности, не от мрънкалници.