През 2022 г. Столична община планира да продължи изграждането на бул. "Тодор Каблешков" и бул. "Филип Кутев", които са част от вътрешния градски ринг и са ключови за облекчаване на движението във всички нови южни квартали, в това число и кв. "Кръстова вада".

По ул. "Емилиян Станев" от 2015 г. до момента са отчуждени 88 броя частни имоти. Остава 1 брой неотчужден имот, за който собственика е започнал процедура по промяна на регулацията и предстои издаване на нова заповед за отчуждаване. Заради напредналите отчуждители процедури в проектобюджета за 2022 г. е заложено изграждането на ул. "Емилиян Станев" в участъка от бул. "Тодор Каблешков" до ул. "Д-р Борис Руменов". В момента се изготвя инвестиционния проект и предстои обявяване на процедура за избор на изпълнител.

Ключовата за квартала ул. "Асен Йорданов" е планирана за текущ ремонт, веднага след приключване на зимния сезон. Планира се и обособяване на вход-изход при кръстовището с бул. "Черни връх", за което са отчуждени частните имоти в обхвата при кръстовището.

Ул. "Д-р Борис Вълчев" е в програмата за отчуждаване за 2022 г. - от засегнати 27 имота, до момента общината е придобила 16 броя с площ почти 12 хил. кв. м.

Ремонт по линия на текущия ремонт ще бъде възложен и на други основни улици в квартала след приключване на зимния сезон. При добри метеорологични условия ще бъде доасфалтирана ул. "Манфред Вьорнер".

Жителите на Кръстова вада-Запад на протест заради състоянието на инфраструктурата

Жителите на Кръстова вада-Запад на протест заради състоянието на инфраструктурата

Те блокираха булевард "Черни връх"

До момента в кв. "Кръстова вада - запад" е изградена около 7 км канализация, която е около 1/3 от дължината на уличната мрежа. През 2021 г. започна строителството на участъка от канала по ул. "Никола Крушкин - Чолака" до бул. "Тодор Каблешков" и нов водопровод. За следващия участък от Главен канализационен клон I по ул. "Никола Крушкин - Чолака" от бул. "Тодор Каблешков" до ул. "Вера Мутафчиева" и за канализационен клон по ул. "Вера Мутафчиева" до ул. "Иван Андонов", Столична община е сключила договор за поръчка с частни инвеститори за изграждането му. Инвестиционният проект е изготвен и предстои издаване на разрешение за строеж.

До момента Столична община е изградила една нова детска градина в кв. "Кръстова вада - изток" за 6 групи. В програмата за отчуждаване е включен още един частен имот за изграждане на детска градина в УПИ II-кв. 121. През август районната администрация е пуснала искане за изменение на Подробния устройствен план и отчуждаването може да продължи след приключване на изменението на плана, поискано от района.

Поради липсата на общински терени в кв. "Кръстова вада - запад", на които може да бъде изградена детска градина, със заповеди на главния архитект на Столична община са стартирали промени в подробните планове на квартала, с които да се обособят два терена за детски градини.