Площадката във Враца, на която са складирани 50 тона боклук от Италия, не е лицензирана, за съхраняване на отпадъци, показа извънредна проверка на РИОСВ-Враца, предаде БНТ. Заради липсата на лиценз ще бъде наложена санкция.

Собственикът на площадката увери, че не става дума за отпадъци, а за вторична суровина. Нищо няма да бъде изгаряно, предстои механична преработка. Във връзка с това дори ще бъдат открити нови работни места.

От утре екоинспекцията във Враца започва проверка на фирмата, складирала италианския боклук в една от промишлените зони на града. Проверка на ДАНС и РИОСВ е показвала, че той не е опасен за здравето на хората.

Уточнява се, че 50-те тона употребявани тонер касети от принтери, внесени от Милано, са пакетирани в чували и контейнери, а част от тях са натрупани на земята.

"Вчера сме извършили проверка с представители на ДАНС във връзка със сигнала и е установено, че са пластмасови отпадъци, внесени от Италия с трансграничен превоз. Не е опасен отпадък. В понеделник предстоят контакти с фирмата. Няма лицензирана площадка, няма съответните разрешителни от РИОСВ - Враца." - заяви инж. Христо Христов, директор на РИОСВ-Враца.

Собственикът на складовата площ, където се съхраняват отпадъците - Илиян Ангелов, подчерта, че става дума не за отпадък, а за суровина - от тонер касетите при механична преработка ще се извличат желязото, алуминият и пластмасата.

Калин Каменов: Няма да допуснем изгаряне на пластмасови отпадъци във Враца

Калин Каменов: Няма да допуснем изгаряне на пластмасови отпадъци във Враца

Механично раздробяват тонер касетите

"Имаме договор за наем на складова площ, на помещение. Нашата фирма се занимава с отдаване на помещения под наем. Тук става въпрос за една суровина, тази фирма - "Рецикла", си купува тази суровина. Това не е 100% пластмаса, това е 50% метал, 20% алуминий и 30% пластмасата. Пластмасата е много висококачествена, за да се купува като суровина и затова те я купуват под формата на тонер касети." - поясни Илиян Ангелов.

По думите му, софийската фирма, чиято собственост са касетите, има намерение да организира във Враца тяхното рециклиране и да открие за целта поне 10 нови работни места.

Складираните 50 тона ще бъдат преработени за една седмица.

"Подготвят си документите, като всяка фирма преди да започне дейност, те си заскладяват суровина, с която ще произвеждат." - допълни Ангелов.

В своята фейсбук страница кметът на Враца Калин Каменов потвърди тази информация, след като лично е разговарял с фирмата-собственик на употребяваните тонер касети от Италия. Оттам са пояснили, че полученият при преработката метал ще се предава за вторични суровини, а пластмасата ще се продава на заводи като суровина. На територията на Враца няма да се извършва термична обработка, нито пък ще се складират боклуци.

Откритият в Плевен италиански боклук няма да се гори в ТЕЦ-а

Откритият в Плевен италиански боклук няма да се гори в ТЕЦ-а

Кметът недоумява как РИОСВ е заключила, че няма проблем с отпадъците