С тържествени церемонии в София и Пловдив беше отбелязан Денят на парашутиста и празникът на 68-ма бригада „Специални сили". Венци пред Паметника на героите - парашутисти до Народното събрание положи военният министър Аню Ангелов.

Ритуал в памет на загиналите имаше и на „Алеята на парашутиста" в Централните софийски гробища. В честванията се включиха висши офицери от Министерството на отбраната и видовете въоръжени сили.

В Пловдив беше отбелязан празникът в 68-ма бригада „Специални сили". По време на церемонията бяха наградени военнослужещи от бригадата. Направен беше и показ на въоръжение, както и демонстрация на бойни техники и умения.

Митрополитът на Пловдивската епархия Негово Високопреосвещенство Николай освети  храм-паметника „Св.  Йоан  Рилски Чудотворец".

Първата българска парашутна дружина е сформирана с указ на цар Борис III на 18 март 1943 г. Бойното си кръщение получава на 18 октомври 1944 г. в Страцин - Кумановската настъпателна операция на Българската армия при овладяването на укрепената Стражинска позиция. Парашутната дружина атакува смятания за непревземаем връх Стражин и го превзема. За периода на своето участие във войната, дружината дава 59 загинали, 151 ранени,  а 23-ма воини остават инвалиди.