Догодина София най-накрая може да има 400 обществени велосипеди. Това ще стане възможно, ако в четвъртък СОС одобри избора на компания, която да предоставя услугата. В понеделник решението беше подкрепено от транспортната комисия към СОС, като петима общинари гласуваха "против", съобщи "24 часа".

Проектът предвижда в центъра на столицата да бъдат разположени 33 велостоянки, от които градските велосипеди ще могат да се наемат. Първият половин час ще е безплатен, а след това цената на час ще е 1,60 лв. колкото струва билет за градския транспорт. Всички велосипеди ще имат GPS-и, за да се следи местоположението им. Срокът на концесията е 8 г. като концесионерът трябва да инвестира над 1,14 млн. евро. За този период общината ще получи общо 720 000 евро концесионни плащания, като таксата е различна всяка година. Срещу предоставянето на обществени велосипеди концесионерът ще получи правото да оперира 150 места за външна реклама.

Според независимия Борис Бонев от "Спаси София" "това е концесия за реклама, а не за велосипеди", защото липсват изисквания, оценка за качеството на предоставяната услуга, местата на стоянките не са обвързани с веломрежата, а по станциите на третата метролиния не е предвидена нито една. Той даде пример с Париж, където с карта за градски транспорт може да се ползва обществен велосипед и поиска новата услуга да бъде обвързана с тикет системата в градския транспорт. Във Варшава пък имало 6000 обществени велосипеда, а тук щели да са само 400.

Проект цели велосипедистите да станат 5% от пътуващите в София

Проект цели велосипедистите да станат 5% от пътуващите в София

За арх. Здравков е важно хората да слязат от колите си

Калоян Паргов от БСП предложи ЦГМ да бъде оператор на услугата, "защо общината трябва да раздава, вместо да стопанисва и управлява". На практика услугата ще е безплатна за софиянци, защото половин час е достатъчен да се придвижат в центъра, подчерта Зафир Зарков от ГЕРБ.

С 550 лв. по-нисък местен данък ще плащат такситата в София догодина. Като антикризисна мярка общинарите намалиха налога и вместо 850 лв. той ще е 300 лв. Общината ще бъде компнсирана от държавата за намалението.

Общинарите дадоха старт и на процедурата за избор на нови ръководства на три от общинските транспортни фирми - "Столичен електротранспорт", "Столичен автотранспорт" и Център за градска мобилност.