Няма опасност София да се зарине с боклук от първи март, увери кметът Бойко Борисов по време на заседанието на столичния общински съвет.

Столичната община е платила на трите фирми- концесионери по чистотата в София четири милиона лева, заяви Борисов, цитиран от БНР.

Както стана ясно по-рано днес, Столична община дължи на "Новера" 8 млн. лв.

Дължимите суми са съответно 6,3 млн. на "Чистота-София", 3 млн. лв. - на "Волф-96" и 1,9 млн. лв. - на ДИТЦ.

Припомняме, фирма „Новера", собственик на дружествата концесионери по почистването на столицата, вчера изпрати писмо до Столична община, в което се посочва, че ако до 1 март средствата не бъдат издължени трите дружества ще спрат работа.

Според Борисов на 23 януари на трите фирми са платени други 370 хиляди лева. Оставащите суми от дължимото към концесионера ще бъдат платени до края на март.

Борисов допълни, че ако "Новера" настояват сумите да им бъдат платени до края на месеца, общината макар в нарушение, ще вземе пари от Специализирания общински приватизационен фонд и ще плати дължимото.

Кметът съобщи също, че договорите с двете фирми, които ще поемат почистването в петте района, освободени от "Волф-96" от 1 март, не са подписани, тъй като тече срокът на обжалване.

Припомняме, от 1 март пет района на столицата ще бъдат почиствани от нови фирми. Предишният концесионер „Новера" по съдебен път обжалва новия конкурс, но процедурата не е финализирана.