Организационният комитет на София Прайд, с подкрепата и на други международни организации като Human Rights Watch, групата АЛДЕ в ЕП и др., призовават община София и кмета на града Йорданка Фандъкова да вземат мерки за безопасността на участниците в шествието. Повод за притесненията на организацията е обявеното паралелно събитие от "Национална съпротива" - масово мероприятие "Да изчистим боклука на София", включително и призивите за събиране с лопати и метли.

Карлос Контрера пита колко струва "София прайд" на данъкоплатците

Карлос Контрера пита колко струва "София прайд" на данъкоплатците

В писма до кмета и до вътрешния министър общинският съветник иска отмяна на проявата

Организаторите припомнят, че съгласно Конституцията на Република България и редица международни спогодби, по които българската държава е страна, законни са само мирните събирания на гражданите. Такова е София Прайд, но не и второто - "Да изчистим боклука на София", чийто организатори открито признават, че са излъгали в уведомителното си писмо до Столична община, за да прикрият действителните си намерения да попречат на участниците в София Прайд да упражнят правото си на мирно събиране.

Организаторите на София Прайд са изпратили в отворено писмо до Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, и Емилия Русинова, градски прокурор на София доказателства.

Организаторите на София Прайд припомнят, че на 5 юни са провели среща с отдел "Сигурност" на Столична община и СДВР, на която са получили уверение, че двете институции ще осигурят както засилено полицейско присъствие, така и специални мерки, за да намалят вероятността за досег на двете мероприятия.

"Независимо от горното бихме искали прокуратурата да поеме ангажимент, че ще проследи хода на двете масови мероприятия и своевременно ще вземе мерки в случай на правонарушения, които са от компетентността на прокуратурата, включително при осъществяване на състава на престъпление по чл. 169б от Наказателния кодекс.

ГКПП-та и буферни зони в центъра на София заради "София прайд" и контрашествието

ГКПП-та и буферни зони в центъра на София заради "София прайд" и контрашествието

От МВР призовават гражданите да бъдат толерантни

Бихме искали и уверение от кмета на столицата, че ще упражни правомощията си да прекрати своевременно мероприятието "Да изчистим боклука на София", в случай че се осъществят предпоставките, предвидени в чл. 13 от Закона за събранията, митингите и манифестациите", посочват още организаторите в сигнала си до кмета и градския прокурор.

Както всяка година провеждането на София Прайд предизвиква ожесточени коментари и противопоставяне. Тази година за Софий Прайд е юбилейна - 10-та, а шествието се провежда също по традиция в Княжевската градина.