ГКПП-та и буферни зони в центъра на София подготвя полицията, за да отдели и осигурни безопасността на провеждането и на двете шествия, определени за 18 юни – ежегодния „София прайд” и контрашествието на „Национална съпротива”.

От 17 часа, според съобщението на МВР, е определено началото на „София Прайд 2016”, а половин час по- късно, от 17.30 ч. е заявено провеждането и на социалното шествие –протест.
Уведомителни писма за двете мероприятия са подадени в Столична община и тя е съгласувала шествията.

Припомняме, че на пресконференция вчера първоначалния час на „София прайд” бе посочен като 18.00, като организаторите обявиха, че от СДВР им указват натиск да променят началния час, за да се избегне напрежение между участниците им и поддръжниците на „Национална съпротива”.

Организаторите на "София Прайд" канят и роднините на участниците в парада

Организаторите на "София Прайд" канят и роднините на участниците в парада

Не може да се забрани провеждането на "София прайд"

От СДВР посочват и мерките, които ще предприемат за обезпечаване на сигурността, охраната  на обществения ред и организацията на движение в града. Те ще бъдат подпомагани от колегите от ГДНП.

В района на Княжевската градина и около НДК, обявени като сборни места за участниците в шествията, ще бъдат изградени филтровъчни пунктове и буферни зони.

Съгласно българското законодателство в обособените зони няма да бъдат допускани лица, които са във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети и вещи /огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове/, предупреждават от МВР. Шествията по маршрутите си на движение ще бъдат съпровождани от полицейски екипи.

От София Прайд обвиниха Фандъкова и МВР в застрашаване на шествието

От София Прайд обвиниха Фандъкова и МВР в застрашаване на шествието

Институциите да гарантират сигурността на шествието

По направленията им поетапно ще бъде спирано и възстановявано движението по пътното платно.

Взети са всички необходими мерки за недопускане на инциденти и нарушения на обществения ред. 

От СДВР призовават случайно преминаващи граждани в района на провеждане на парада и социалното  шествие да проявят толерантност към участниците, за да бъде запазена обществената сигурност.