В писмо-обръщение до кмета на София Йорданка Фандъкова и вътрешния министър Румяна Бъчварова организаторите на „София прайд” изказват своите подозрения за нарочно саботиране и застрашаване на сигурността на шествието, което ще се проведе на 18 юни.

Поводът е, че Столична община допуска съвпадение по време и място на провеждане на две масови мероприятия, като според организаторите на „София прайд” второто шествие е „агресивна контрадемонстрация, организирана от представители на спортни хулигански и ултранационалистически неформални групи”.

Искат от Фандъкова и МВР забрана на гей парада

Искат от Фандъкова и МВР забрана на гей парада

Карлос Контрера внесе сигнал до кмета, СДВР и ДАЗД

Въпреки че заявката за „София прайд” е била направена преди повече от месец, вчера на среща в СДВР е поискано да се промени началният час на шествието – нещо, което е невъзможно предвид отделените средства за реклама, очакванията на участниците, както и предварителната заявка за участие, дадена от представители на дипломатически мисии на поне девет държани, гости от шведската полиция и други.

Намираме този натиск за недопустим. Такова изменение не е възможно по редица причини и ние няма да го направим”, заявяват организаторите на „София прайд”.

анкета

Трябва ли да забранят гей парада?

Да 74.8%

Не 16.0%

Безразлично ми е 8.2%

Затруднявам се да отговоря 1.0%

Те изразяват и съмнение, че допуснатото съвпадение не е случайно. „Това може да бъде единствено или поради сериозна небрежност, или умишлено”, посочват в писмото си и задават въпрос защо столичният кмет Фандъкова не е използвала правомощията си по чл. 12, ал. 2 и 3 от Закона за събранията митингите и манифестациите (ЗСММ) да промени маршрута на двете манифестации.

Организаторите на „София прайд” заявяват, че на вчерашната среща в СДВР ст. ком. Антон Златанов е отправил индиректно заплаха към тях, като е намекнал, че полицията като орган по защита на правата и свободите на гражданите и опазване на обществения ред не дължи да изпълни тези си функции спрямо „София Прайд“, тъй като нашето събитие можело да се определи и като културна проява, а не манифестация по смисъла на ЗСММ.

От „София прайд” настояват вътрешният министър да поеме ангажимент, че съобразно правомощията си институциите няма да допуснат пряко да се застраши безопасността на участниците в прайда. Те предлагат заявената по-късно контрадемонстрация да бъде с отложен час.

В случай, че се стигне до ситуация на нарушаване на обществения ред от страна на контрадемонстрантите, столичният кмет следва да е в готовност незабавно да издаде заповед за прекратяване на контрадемонстрацията, съгласно чл. 13 от ЗСММ, припомнят от „София прайд”.

Организаторите също заявяват, че са готови, ако това не бъде направено, да търсят юридическа отговорност от компетентните институции:

За така създалата се ситуация ще бъдат известени наднационални инстанции, сред които, но не само, Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа, Комисарят по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете на Европейската комисия, и други.