Огромна част от хората, които идват на “София прайд” са хетеросексуални. Тази група обаче оставала невидима, защото публичният акцент е - имало ли е чисто голи хора и станали ли са инциденти.

Това обяви Радослав Стоянов, представител на Българския хелзинкски комитет и организатор на гей парада.

“София Прайд” 2016 ще се проведе на 18 юни от 18.00 ч. Началната точка е пространството зад паметника на Съветската армия. Както винаги, маршрутът се пази в тайна, тъй като организаторите се опасяват от “нападения” и “атаки” срещу участниците.

Стоянов изтъкна, че в последния момент, седмица преди прайда, били уведомени, че други две събития съвпадат с тяхното. По традиция „София прайд” се провежда пред Паметника на Съветската армия. Тази година обаче традицията ще бъде нарушена, тъй като там ще има бирен фест. Затова парадът ще се провежда на гърба на паметника.

Не това обаче е големият проблем според организаторите. Те изтъкнаха, че ще се провежда и контрасъбитие – „агресивно контрамероприятие, организирано от футболни хулигани и неонацистки групировки”. Един от организаторите им е Благовест Асенов.

Стоянов подчерта, че част от маршрута на “София прайд” щял да съвпадне с част от маршрута на контрапротеста. Затова от СДВР поискали от организаторите на гей парада да променят часа на шествието. “Отказахме да се съобразим, тъй като това е пореден път, в който от нас се иска изменение или на дата, или на маршрут”, каза Стоянов, допълвайки, че това рефлектира върху посещаемостта.

Организаторите на “София прайд” са изпратили отворени писма до кмета на София - Йорданка Фандъкова и до вътрешния министър Румяна Бъчварова.

“Не сме получили засега реакция на нашето писмо”, изтъкна Стоянов. По-късно днес следобед организаторите имат среща със СДВР и се надяват въпросът да бъде изяснен. “Очакването ни е да не бъде допускан физически контакт между двете шествия и двете събития”, заяви той.

Тази година организаторите канят в “София прайд” да се включат и близки, приятели и роднини на участниците, тъй като те много често не срещат подкрепа дори от собствените си семейства. “Ние мобилизирахме реални хора, хетеросексуални, които се снимаха за нашата кампания и дефинираха своите послания към широката общественост”, коментираха още за прайда.

Църквата ни заклейми гей парада - не може грехът да е норма и повод за гордост

Църквата ни заклейми гей парада - не може грехът да е норма и повод за гордост

В центъра на столицата и на Задушница

Събитието е мирно, увери Моника Писанкънева от Фондация "Ресурсен център - Билитис". Тя изтъкна, че фондацията работи за правата на тези хора през цялата година. Комуникират с българските институции при всеки удобен момент и дават становища, когато се вземат важни решения по отношение на законодателната рамка.

И тази година организаторите са поканили кмета на София Йорданка Фандъкова, но до момента не са получили отговор. “Силно желаем, по подобие на други кметове на европейски столици, ако не може да присъства лично на прайда, поне да изпрати писмо”, каза Писанкънева.

Покана е изпратена и до президентството, откъдето са върнали поздравителен адрес, който ще бъде прочетен на прайда. За участие и подкрепа са поканени и евродепутати, както и представители от Комисията за защита от дискриминация.

По повод искането на “Атака” и “ВМРО” за забрана на “София прайд”, Радослав Стоянов изтъкна, че това няма как да се случи. “В разрез със закона е да се иска забрана на “София прайд”, категоричен бе Стоянов.

Свободата на всички хора, да се събират с мирни цели, е фундаментално право, провъзгласено от българската Конституция и от международни документи, подчерта той. Стоянов определи тези искания като “опит за пиар”.

По отношение на прессъобщението на общината, че не били издадени съгласувателни писма, Стоянов коментира, че това са документи, "измислени" от СО. По думите му съгласувателното писмо не е документ, регламентиран в закона и няма правна сила.