До момента Столична община не е издала съгласувателни писма по Закона за събранията, митингите и манифестациите, с които разрешава провеждането на заявените две събития за 18 юни – „София прайд“ и протестно шествие с организатор Благовест Асенов.

Това означава, че не е допуснато съвпадение по време и място при провеждане на двете масови мероприятия.

По този начин от Столична община отговарят на изразеното вчера от организаторите на „София прайд” съмнение за целеносочено предизвикване на напрежение в столицата на 18 юни.

От Столична община посочват, че заедно със Столична дирекция на МВР провеждат срещи с организаторите и на двете събития с цел да се вземат всички необходими мерки за сигурността на участниците и двете мероприятия да се проведат спокойно и без нарушаване на обществения ред.

Едва след това предстои издаване на съгласувателните писма и за двете събития, посочват от пресцентъра на СО.

От там припомнят, че в последните години и двете мероприятия се провеждат в един и същи ден и не се е допускало съвпадение.

От София Прайд обвиниха Фандъкова и МВР в застрашаване на шествието

От София Прайд обвиниха Фандъкова и МВР в застрашаване на шествието

Институциите да гарантират сигурността на шествието

От Столична уточняват и че заявените две шествия са с различни начални и крайни точки, като само една от точките на преминаване е една и съща.

Поради това съгласно правомощията, дадени от ЗСММ, Столична община е предложила на организаторите и на двете събития, да променят само началните часове на шествията, без да са променя началния час и крайния час на събития, нито заявения от организаторите предварително маршрут.

Във връзка с провеждащия се бирфест в Княжеска градина за периода на европейското първенство по футбол Столична община е предложила на организаторите на „София прайд“ да изместят с няколко метра мястото на събирането си – от заявено събиране в 17 ч в Княжеска градина с лице към бул. „Цар Освободител“  на събиране в 17 ч в Княжеска градина с лице към бул. „Васил Левски“. Предложената промяна е приета от организаторите и писмено заявена от тях.