Решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание.
Това пише главата на Българската православна църква патриарх Неофит в обръщение към българския народ по повод предстоящото издание на „София Прайд”.

Припомняме, прайдът ще се проведе на 18 юни, когато е и Задушница, а за същия ден е заявена е контрадемонстрация.

Според изявлението на патриарха отново ще станем свидетели и то в централната част на столицата в деня на Задушница, на открита, натрапвана пропаганда и публична демонстрация на хомосексуализма като начин на живот.

Организаторите на "София Прайд" канят и роднините на участниците в парада

Организаторите на "София Прайд" канят и роднините на участниците в парада

Не може да се забрани провеждането на "София прайд"

В настоящето - когато нравствените ценности, които векове наред са били верен ориентир за хората, крепило на морала и спойка за обществото, те лекомислено и целенасочено се подлагат на подмяна и отхвърляне, посочва патриарх Неофит.

Според него провъзгласяването на греха за норма и на пагубното - за добро, не е нещо ново за човечеството, като в историята се наблюдават трагични повторения.

"Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто - зло, тъмнината считат за светлина, и светлината - за тъмнина!" (Ис. 5:20).

Съвременното общество, откъснало се от християнските си корени, в стремежа си да бъде толерантно и хуманно, подменя разбирането за основни ценности като любов и свобода и нарича хомосексуализма с нравствено-неутрални изрази като „сексуално малцинство” или „различна сексуална ориентация”, заявява патриарх Неофит и предупреждава, че да обичаш човека, да го цениш и уважаваш, не означава да бъдеш равнодушен към това по какъв път върви той: истинен или лъжовен, път към спасение или към погибел, към живот или смърт.

„Като се отнасяме с пастирска загриженост, отговорност и любов към хората с хомосексуални наклонности, както към всички чеда на Българската православна църква и целия български народ, решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание”, се посочва в патриаршеското обръщение.

Патриархът напомня и че моделът на човешки отношения – свещения и благословен съюз между мъжа и жената – е фундаментален, а пренебрегването му води към духовна смърт – както за отделния човек като личност, така и за семейството и обществото.

Обръщението към чедата на Българската православна църква, Неофит завършва с молитва:

"Отправяме сърдечна молитва към всеблагия Бог, Който не иска смъртта на грешника, но да се отвърне от пътя си и да бъде жив (Йез. 33:11), да даде покаяние и вразумление на всички, да им прости съгрешенията и да ги спаси по Своята велика милост и човеколюбие. Амин!"