Общинският съветник на ВМРО Карлос Контрера пише на кмета на София Йорданка Фандъкова и на вътрешния министър Валентин Радев да спрат "София прайд", съобщиха от ВМРО.

Съветникът пита институциите колко струва това мероприятие на данъкоплатците.

Контрера припомня на столичния кмет за нарушаване на закона при провеждането на подобни паради през минали години. В тях участват малолетни и непълнолетни лица, което е недопустимо, възмущава се юристът.

От "Национална съпротива" напомнят, че ще чистят на 10 юни в София

От "Национална съпротива" напомнят, че ще чистят на 10 юни в София

Инициативата "Да изчистим София от боклука" е заявена за Паметника на съветската армия

Общинският съветник от ВМРО пита вътрешния министър Радев колко служители на МВР са ангажирани допълнително по охраната на "София прайд", плаща ли им се извънреден труд и от къде идват парите за това.

Контрера поставя също и въпрос дали министерството е правило оценка на въздействието с оглед ангажирането на значителен полицейски ресурс за охрана на мероприятието.

Той настоява да получи информация за ресурса - и човешки, и финансов, отделен от МВР за предишните гей паради в София от 2012 до 2016 година. Юристът настоява също справката да бъде публично оповестена, защото обществото има право да знае как и за какво се харчат парите на българските данъкоплатци.

В годините назад ВМРО винаги се е обявявала против провеждането на гей парад. Според партията "София прайд" е мероприятие, което е неприемливо и недопустимо от морална и от ценностна гледна точка.

Въпросният прайд е политически митинг с политически искания и осъществяването му е покушение срещу традиционните български ценности, морала, добрите нрави и провокация срещу семейството. Участниците в него искат силово да наложат своя мироглед над останалите български граждани, мотивира думите си Карлос Контрера.

В писмото си до Фандъкова Контрера пише, че провеждане на гей парад всяка година се превърна в компромисна практика. Мероприятието се провежда въпреки значителното обществено несъгласие с и въпреки очевидния хаос, който се поражда от отцепването на почти целия център на града.

Според него "София прайд" противоречи на утвърдения морал и обществено разбиране за нормалност, традиции и е откровена провокация спрямо обществения ред.

Детско-юношески "София Прайд 2016"
Обновена

Детско-юношески "София Прайд 2016"

Ние сме сред най-светлите събития, правещи София по-европейски град

"Защо е нужно почти за половин ден да се блокират възлови столични булеварди, при това за да се угоди на претенцията на група кресливи неолиберали, които желаят най-вече да се покажат и да дразнят всички останали", пита Контрера.

Смятам, че свободата в едно демократично общество не може и не бива да бъде безгранична. Гражданските права и свободи би следвало да се упражняват ведно със зачитане на правата и свободите на другите граждани. Въпросният прайд е израз на някаква криворазбрана толерантност, а именно идеята, че всеки може силово да налага на всички останали собствените си идеи - колкото и извратени да са те, пише Контрера до Фандъкова.

"Това, че дипломатически представители подкрепят въпросния прайд, това, че подобни мероприятия се провеждат в някои европейски държави, в никой случай не значи, че в България, респективно в София, следва да се допуска подобно нещо", обяснява недоволството си общинският съветник и напомня, че в проявата участват и малолетни деца, което е незаконно.

"Това се знае и се допуска с мълчаливото съгласие и на Столична община, и на Агенцията за закрила на детето. И логичен е въпросът какво правят тези деца на събитие с откровен сексуален контекст, където има и мъже, и жени, които ходят почти голи и недвусмислено със своите действия артикулират извършването на сексуален акт", пише Карлос Контрера.

В тази връзка публичното крещене, че някой бил обратен и въз основа на това искал права, т.е. привилегии, е в пряк разрез с постановеното и от Конституцията на страната, мотивира желанието си да не се провежда "София прайд" патриотът.

Той прилага и още един мотив към предложението си столична община да не разреши провеждането на шествието - за същия маршрут още преди месец е поискано одобрение за други мероприятия. Контрера се позовава на принципа "първият по време е първи по право", за да каже, че не може едновременно едно до друго да се провеждат взаимоизключващи се мероприятия.

Представяйки своите доводи Карлос Контрера настоява кметът Фандъкова да не съгласува или да отмени "София прайд". Подобни мероприятия са покушение срещу обществения морал и ред, допълва Контрера.

В писмото си до вътрешния министър Валентин Радев общинският съветник Карлос Контрера той припомня, че вътрешното министерство отделя значителен ресурс за охрана на въпросния парад.

Контрера иска да бъде обявена информацията как и за какво се харчат парите на българските данъкоплатци за охраната на "София прайд".

Той иска подробни данни колко полицаи са охранявали "София прайд" (до разотиване на участниците в него) през 2016, 2015, 2014 и 2013 и 2012 г. Контрера припомня, че в Столичната дирекция на вътрешните работи има хроничен недокомплект на състава. Охраната на подобни масови мероприятия налага полагане на извънреден труд от служителите, който взема вече епидемични размери.

Според общинския съветник полицаите охраняват прайда поне по 6-8 часа. Това от една страна оголва районното управление и полицаите не могат да извършват ежедневните си задачи. От друга страна служители, които трябва да са в почивка, се ангажират - резултатът е преуморяване, неефективност и липсва на каквато и да е възможност в следващите дни да изпълняват с пълен капацитет възложените им задачи.

Към охраната се включват и кварталните служители на реда, както и се ангажират сили от Перник, Пловдив, Пазарджик, а понякога и от други дирекции, мотивира искането си за ангажирания състав Контрера.

Общинският съветник иска да знае какви финансови средства се изразходват за охраната на София прайд от МВР - заплащане на извънреден труд на служители, командировъчни, разходи за осигуровки, разходи за гориво и други. Моля, да ми предоставите данни за 2016, 2015, 2014, 2013 и 2012 г., иска юристът.

Колко струва на обществото гей парада, заплаща ли се въобще извънредния труд на полицаите, какви други разходи се извършват и от кое перо от бюджета на МВР се поемат, пита съветникът вътрешния министър

Заплащали ли са от София прайд разходи за охрана на МВР през 2016, 2015, 2014, 2013, 2012 г. Ако да - в какъв размер и какъв е произходът на средствата, пита Контрера.